Oslo vypadlo z hry o ZOH 2022, nezískalo finančné záruky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Olympijské_kruhy
Foto: SITA/AP

OSLO 2. októbra (WEBNOVINY) – Oslo sťahuje svoju kandidatúru na usporiadanie zimných olympijských hier 2022. Nórska vláda totiž zamietla finančnú podporu pre projekt. Z rôznych dôvodov už dávnejšie vypadli z hry o usporiadanie ZOH 2022 poľský Krakov s podporou slovenskej Jasnej, Ľvov i Štokholm.

Po odstúpení Osla by o ZOH 2022 súperili kazašské mesto Almaty a čínsky Peking. Pôvodne chceli kandidovať aj švajčiarsky región Graubünden i nemecký Mníchov, kde snahy odmietli samotní obyvatelia ešte pred začiatkom celého procesu.

Ľudia olympiádu nepodporovali

Proti kandidatúre Osla boli predovšetkým zástupcovia Konzervatívnej strany, ktorí majú väčšinu vo vládnej koalícii. Od úmyslu dať finančné záruky ich odradil najmä názor verejnej mienky, nórska verejnosť bola podľa posledných prieskumov proti kandidatúre.

Vláda mala dať záruky vo výške 24,9 miliardy nórskych korún. V stredu o probléme dlhé hodiny rokovali v parlamentom klube zástupcovia Konzervatívnej strany. Napokon sa rozhodli nepodporiť záruky.

Starosta Osla je sklamaný

O usporiadateľovi ZOH 2022 sa rozhodne v máji 2015 na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Kuala Lumpur. Na rozhodnutie z parlamentu a vlády zareagoval starosta mesta informáciou o stiahnutí kandidatúry.

„Oslo 2022 je projekt, ktorý mal absolútnu podporu mestskej rady a schválili ho aj obyvatelia mesta. Som preto sklamaný. Veril som v iný výsledok dnešných rokovaní. Naše plány pre rozvoj mesta sa nemenia,“ vyhlásil starosta a líder kandidatúry Stian Berger Rösland. Informácie zverejnili agentúra AP a web Inside The Games.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať