Začína sa Svetový pohár lyžiarov, zastúpenie má aj Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adam zampa
Skvelý Adam Žampa bol najväčším smoliarom prvého kola slalomu na Svetovom pohári v Slovinsku. Foto: SITA/AP Luca Bruno

SÖLDEN 23. októbra (WEBNOVINY) – Rakúsky Sőlden uvidí počas nadchádzajúceho víkendu úvodné oblúky novej sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov. Tradičný októbrový predkrm absolvujú na ľadovci Rettenbach v takmer trojtisícovej nadmorskej výške ženy aj muži v obrovskom slalome. Chýbať by nemali ani slovenskí reprezentanti Adam Žampa a Petra Vlhová. Ženy budú súťažiť v sobotu a muži v nedeľu.

Obhajcovia veľkých glóbusov sú z jednej krajiny

Štyridsiaty deviaty ročník najväčšieho zjazdárskeho cirkusu zavíta do 13 krajín, kde sa uskutoční dovedna 72 pretekov plus záverečná tímová súťaž v rámci finále SP v Méribeli. Muži majú v pláne absolvovať 38 pretekov na 20 miestach, ktoré zahŕňajú 10 zjazdov, 10 slalomov, 8 obrovských slalomov, 7 pretekov v super G, 2 superkombinácie a jedny mestské preteky na spôsob paralelného obrovského slalomu tradične na Nový rok v Mníchove.

Súčasťou ženského kalendára o body do Svetového pohára je 34 pretekov na 18 miestach. Deväťkrát pôjdu ženy slalom, osemkrát zjazd aj super G a sedemkrát obrovský slalom. Do plánovej tridsaťštvorky súťaží sa zmestili aj jedna superkombinácia a mestské preteky v Mníchove. Svetový pohár 2014/2015 vyvrcholí v dňoch 18. – 22. marca vo francúzskom Méribeli, ale hlavnou motiváciou poolympijskej sezóny budú najmä majstrovstvá sveta v americkom Vaile/Beaver Creeku v dňoch 2. – 15. februára.

Anna Fenningerová
Foto: SITA/AP

Obhajcovia veľkých krištáľových glóbusov za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári sú z jednej krajiny. V marci vo švajčiarskom Lenzerheide dovŕšili svoje sezónne triumfy na radosť Rakúšanov Anna Fenningerová a Marcel Hirscher. Zatiaľ čo od júla 25-ročná Fenningerová sa pokúsi o prvú úspešnú obhajobu, o tri mesiace starší Hirscher má v pláne získať už štvrtý veľký glóbus v neprerušenej sérii.

„Ak by sa to podarilo, bolo by to úžasné. Nikto predtým totiž nevyhral štyri razy za sebou veľký glóbus,“ uvedomuje si Hirscher. „Latka je postavená vysoko a podliezať ju nechcem. Túžim po ďalších úspechoch. Nič však nie je také jednoduché, ako sa môže zdať nezainteresovaným zvonka,“ doplnila Fenningerová svojho zatiaľ slávnejšieho krajana.

Konkurenciou pre Hirschera najmä Ligety a Pinturault

Sezóna sa ešte poriadne nezačala a Hirscher už prišiel o potenciálne jedného z najväčších konkurentov. Nórsky univerzál Aksel Lund Svindal si na tréningovom futbalovom zápase roztrhol achilovku a bude rád, keď stihne svetový šampionát. „Ak sa všetko bude vyvíjať podľa plánu, čiže s maximálnou rýchlosťou, mohol by som byť vo februári naspäť. Musím byť však stopercentne fit a konkurencieschopný, aby som mohol bojovať o niektorú z medailí,“ povedal Svindal na stretnutí s novinármi v rakúskom St. Leonharde, kde sa nórske družstvo pripravovalo na začiatok sezóny.

Ligety
Foto: SITA/AP Luca Bruno

Pri pohľade na výsledky vlaňajšej sezóny, cestu za štvrtým veľkým glóbusom by mohli Hirscherovi prekaziť Francúz Alexis Pinturault, Američan Ted Ligety či Nemec Felix Neureuther. Posledné slovo zrejme ešte nepovedal ani 37-ročný americký veterán Bode Miller. Ligety v uplynulej sezóne vyhral až 6 pretekov Svetového pohára, z toho päťkrát triumfoval v obľúbenom obrovskom slalome a v tejto disciplíne sa stal aj olympijským víťazom v Soči.

Ligety má príjemné spomienky aj na ľadovú horu v Sőldene, keďže v ostatných troch rokoch odtiaľ odchádzal stále ako víťaz. „Sőlden je to správne miesto pre dobré preteky, kopec nie je komplikovaný, aj preto sa mi tam tak darí. Trať je najdlhšia a najstrmšia vo Svetovom pohári, k tomu skvelá atmosféra. Teším sa na úvodné preteky sezóny,“ cituje Ligetyho server US Ski Team.

Už bez Hőflovej-Rieschovej aj Schildovej, návrat Vonnovej

Zo ženského zjazdárskeho kolotoča počas leta vystúpili dve legendy tohto športu – rakúska slalomová kráľovná Marlies Schildová a nemecká univerzálka Maria Hőflová-Rieschová. Spolu so Schildovou odišlo aj 35 víťazstiev v slalome vo Svetovom pohári a štyri malé slalomové glóbusy. Hőflová-Rieschová získala v kariére okrem troch olympijských víťazstiev aj jeden veľký glóbus a päť malých za triumfy v jednotlivých disciplínach Svetového pohára. „Bolo to ťažké rozhodovanie, ale na dovolenku už pôjdem s čistou hlavou, že definitívne končím,“ povedala po skončení olympijskej sezóny Hőflová-Rieschová.

Mikaela Shiffrinová
Foto: SITA/AP

Vlani bola ešte nie 30-ročná Nemka najväčšou konkurentkou Fenningerovej v boji o celkový sezónny triumf. Teraz by nimi mali byť najmä Švajčiarka Lara Gutová, Slovinka Tina Mazeová, ale možno aj slalomový objav ostatných dvoch rokov, iba 19-ročná Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa stáva čoraz kompletnejšou pretekárkou. Slalomová špecialistka by v najbližšej sezóne mala začať jazdiť aj superkombinácie. „Popracovala som aj na obrovskom slalome a pred Sőldenom cítim, že môžem byť v tejto disciplíne lepšia ako doteraz,“ vyhlásila Shiffrinová.

Ťahákom poolympijskej zimy bude aj návrat jej slávnejšej krajanky Lindsey Vonnovej na súťažné svahy. Zraneniami ťažko skúšaná Američanka, ktorá 18. októbra oslávila tridsiatku, ohlásila návrat začiatkom decembra v pretekoch SP v kanadskom Lake Louise. Olympijská víťazka v zjazde z Vancouveru 2010 a štvornásobná držiteľka veľkého glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári má pred sebou hlavný cieľ uspieť na svetovom šampionáte vo Vaile a Beaver Creeku. „Zranenia z posledného obdobia boli frustrujúce, ale mám stále dostatok odhodlania, aby som pokračovala,“ uviedla Vonnová na sociálnej sieti.

Velez-Zuzulová je späť, body sa čakajú aj od Adama Žampu a Vlhovej

Aj slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na jeden zaujímavý návrat. Veronika Velez-Zuzulová oslávila tridsiatku o tri mesiace skôr ako Vonnová a tiež chce po zranení plnohodnotne naskočiť do kolotoča SP. Špecialistka na slalom si vlani začiatkom októbra počas prípravy v rakúskom Hintertuxe roztrhla predný krížny väz v ľavom kolene a neskôr po konzervatívnom spôsobe liečby sa jej to v novembri stalo ešte raz. Operácia a následná rehabilitácia boli nevyhnutné.

Počas dlhých týždňov aj mesiacov strávených nútene mimo svahov prišla na to, ako jej lyžovanie veľmi chýba. „Stratená sezóna ma mrzí, ale na druhej strane som získala veľkú motiváciu do ďalšej práce. Povedala som si, že nemôžem len tak skončiť – zbabelo bez súťaženia. Moje ambície v slalome budú podľa vývoja sezóny čo najvyššie,“ poznamenala Velez-Zuzulová ešte v auguste na tlačovej besede v Bratislave.

Zuzulova
Foto: SITA/AP

Okrem Velez-Zuzulovej, ktorá bude ako súčasť francúzskeho tímu vo Svetovom pohári jazdiť iba slalomy, by mala byť vážnejšie v hre aj druhá slovenská reprezentantka Petra Vlhová a v mužskej kategórii bratia Adam a Andreas Žampovci. Devätnásťročná Liptáčka Vlhová, ktorá je úradujúcou juniorskou majsterkou sveta v slalome, by mala v technických disciplínach pravidelne nastupovať v pretekoch Svetového pohára a pokúsiť sa bodovať.

V Európskom pohári bude skúšať aj super G a superkombináciu. Jej tréner Ivan Iľanovský k tomu povedal: „Nechceme, aby bola ortodoxne orientovaná len na jednu disciplínu. V slalome očakávame najviac, ale nechceme dopredu niečo hovoriť alebo predbiehať. Verím, že nás čaká dobrá sezóna, a zostaneme zdraví.“

Adam Žampa si piatym miestom v superkombinácii a šiestym v slalome na februárových ZOH v Soči nastavil latku výkonnosti poriadne vysoko. Pred novou sezónou by ju po kvalitnej príprave nechcel podliezať. „Aj keď tento rok chcem v seriáli Svetového pohára jazdiť okrem slalomu aj superkombináciu a obrovský slalom, najvyššie ambície spájam predovšetkým so slalomom. Ciele však dopredu neprezradím, nechám si ich pre seba. Lyžujem preto, že ma to baví. Bolo by pekné stáť na stupni pre víťazov, ale pre mňa je najdôležitejšie, aby som celú sezónu zostal zdravý. Budem len rád, keď začnem vo Svetovom pohári pravidelne bodovať. S tým by som bol naozaj spokojný,“ zdôraznil 24-ročný Tatranec pred začiatkom nového súťažného ročníka.

Fakty zo sezóny Svetového pohára 2013/2014
MUŽI

Veľký glóbus – konečné poradie: 1. Marcel Hirscher (Rak.) 1222 bodov, 2. Aksel Lund Svindal (Nór.) 1091, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 1028, 4. Ted Ligety (USA) 991, 5. Felix Neureuther (Nem.) 813, 6. Kjetil Jansrud (Nór.) 657,… 91. Adam Žampa (SR) 43

Malé glóbusy – zjazd: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 570 bodov, 2. Hannes Reichelt (Rak.) 360, 3. Erik Guay (Kan.) 357

Super G: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 346 bodov, 2. Kjetil Jansrud (Nór.) 259, 3. Patrick Küng (Švaj.) 255

Obrovský slalom: 1. Ted Ligety (USA) 560 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 560 (pri rovnosti bodov rozhodol v prospech Ligetyho väčší počet víťazných pretekov), 3. Alexis Pinturault 458

Slalom: 1. Marcel Hirscher (Rak.) 565 bodov, 2. Felix Neureuther (Nem.) 550, 3. Henrik Kristoferssen (Nór.) 454, … 37. Adam Žampa (SR) 27

ŽENY

Veľký glóbus – konečné poradie: 1. Anna Fenningerová (Rak.) 1371 bodov, 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 1180, 3. Lara Gutová (Švaj.) 1101, 4. Tina Mazeová (Slovin.) 964, 5. Tina Weiratherová (Licht.) 943, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 895,… 119. Jana Gantnerová (SR) 1.

Malé glóbusy – zjazd: 1. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 504 bodov, 2. Anna Fenningerová (Rak.) 464, 3. Tina Mazeová (Slovin.) 409

Super G: 1. Lara Gutová (Švaj.) 448 bodov, 2. Anna Fenningerová (Rak.) 357, 3. Tina Weiratherová (Licht.) 310

Obrovský slalom: 1. Anna Fenningerová (Rak.) 518 bodov, 2. Jessica Lindellová-Vikarbyová 492, 3. Maria Pietiläová-Holmnerová (obe Švéd.) 339

Slalom: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 638 bodov, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) 488, 3. Marlies Schildová (Rak.) 385

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAksel Lund SvindalAnna FenningerováBode MillerErik GuayFacundo BagnisFelix NeureutherHannes ReicheltJana GantnerováKjetil JansrudMarcel HirscherMaria Höflová-RieschováMarlies SchildováMikaela ShiffrinováPetra VlhováTina MazeováVeronika Velez-Zuzulová