Basketbalista, ktorý prvý priznal homosexualitu, v NBA končí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jason Collins
Jason Collins Foto: SITA/AP

NEW YORK 19. novembra (WEBNOVINY) – V stredu oficiálne ukončil aktívnu hráčsku kariéru basketbalista Jason Collins, ktorý sa v apríli 2013 ako prvý športovec pôsobiaci v niektorej zo severoamerických profesionálnych súťaží priznal k homosexualite.

Tridsaťpäťročný pivot hral naposledy v minulej sezóne, za Brooklyn Nets absolvoval 22 duelov základnej časti. „Mám za sebou veľmi radostných 18 mesiacov,“ priznal Collins v rozhovore pre Sports Illustrated a narážal tým na obdobie od oficiálneho priznania sa k homosexualite až doteraz.

Jason Collins absolvoval v NBA dovedna 735 duelov základnej časti, ďalších 95 štartov pridal v play-off. Do kolotoča profiligy vstúpil v sezóne 2011/2012 v New Jersey Nets, neskôr hral za Memphis, Minnesotu, Atlantu, Boston, Washington a do organizácie Nets sa vrátil vo februári 2014.

Collins na jar 2013 pre Sports Illustrated priznal, že nie je heterosexuál. „Som 34-ročný center z NBA. Som čierny a som gay,“ uviedol v apríli 2013. Jeho vyhlásenie sa stretlo s veľkou, zväčša pozitívnou odozvou. „Poznám ho od chvíle, keď bol spolužiakom a kamarátom mojej dcéry Chelsea na Stanforde. Jeho vyhlásenie je dôležitým momentom v profesionálnom športe a v histórii komunity lesieb, gayov, bisexuálov a transrodových. Ide o priznanie dobrého človeka, ktorý nechce nič viac než my: pracovať, založiť si rodinu a byť prínosom pre spoločnosť,“ uviedol vtedy napríklad americký exprezident Bill Clinton.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bill Clinton