Video: Uplynulo desaťročie od historickej bitky hráčov v NBA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bitka, nba
Necelú minútu pred jeho koncom hosťujúci Ron Artest tvrdo fauloval Bena Wallacea a obaja hráči známi temperamentom sa do seba pustili. Foto: SITA/AP

NEW YORK 20. novembra (WEBNOVINY) – V stredu 19. novembra uplynulo presne desať rokov od najväčšej bitky v dejinách basketbalovej NBA. Hromadná mastenica sa strhla v závere stretnutia medzi Detroitom a Indianou (82:97).

Necelú minútu pred jeho koncom hosťujúci Ron Artest (v súčasnosti už Metta World Peace, pozn.) tvrdo fauloval Bena Wallacea a obaja hráči známi temperamentom sa do seba pustili. Do ich sporu sa zaplietli aj ďalší basketbalisti a vypukla poriadna šarvátka.

Artesta zasiahol do hlavy pohár

Keď už sa zdalo, že situácia sa upokojuje, Artesta zasiahol do hlavy pohár hodený z hľadiska. Vtedajšieho najlepšieho brániaceho hráča ligy to rozzúrilo, vrhol sa medzi divákov a začal rozdávať údery. Na pomoc mu prišli Stephen Jackson a Jermaine O´Neal, ktorí fanúšikov Pistons nešetrili.

Hromadnú bitku napokon vyriešila bezpečnostná služba, rozhodcovia duel ukončil predčasne 45,9 sekundy pred záverom. Hosťujúcich hráčov, ktorých pri odchode zasypali detroitskí priaznivci pukancami, pivom a iným jedlom, musela chrániť polícia.

https://www.youtube.com/watch?v=Ru4csa8lEYs

Komisár vyniesol najtvrdšie verdikty v histórii NBA

Vtedajší komisár NBA David Stern, ktorý incident nazval „šokujúcim, odporným a neospravedlniteľným“, vyniesol najtvrdšie verdikty v histórii súťaže. Najhoršie obišiel Artest, ktorý dostal dištanc do konca sezóny, Stephen Jackson a Jermaine O´Neal dostali 30-, resp. 25-zápasový trest. Deviatich hráčov celkovo suspendovali na 146 duelov, ktorí prišli o 11 miliónov dolárov.

„Konanie hráčov, ktorí sa do bitky zapojili, ďaleko prekročilo profesionalitu a sebaovládanie, ktoré by sme od hráčov NBA mohli so samozrejmosťou očakávať. To, čo urobil Artest, sa nedá ospravedlniť. Vo funkcii komisára som 21 rokov a bola to najhoršia vec, akú som za ten čas videl. Musím všetkých uistiť, že NBA sa bude usilovať byť príkladom toho najlepšieho, čo môže profesionálny šport ponúknuť a nedovolí, aby bol náš šport znehodnotený,“ uviedol Stern.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David SternRon Artest