Slovenskí strelci mali úspešný rok, ocenili najlepších

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Danka Barteková na olympiáde v Londýne
Slovenská strelkyňa Danka Barteková počas finále v disciplíne skeet ženy na XXX. letných olympijských hrách v Londýne. Veľká Británia, Londýn, 29. júl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Slovenskí športoví strelci majú za sebou opäť úspešný rok. Slovenský strelecký zväz (SSZ) v utorok slávnostne vyhodnotil najúspešnejších športovcov a trénerov v končiacom sa kalendárnom roku 2014.

Slovenskí reprezentanti sa aj v uplynulej sezóne prezentovali v dobrom svetle na významných podujatiach v zahraničí, na ktorých potvrdili svoje postavenie medzi elitou. Ceremónia za rok 2014, na ktorej sa oceňovali jednotlivci i družstvá s najlepšími výsledkami, sa uskutočnila opäť v hoteli Bonbón v bratislavskej Petržalke.

Získali 27 cenných kovov

V tohtoročnej sezóne sa slovenskí strelci postarali o zisk 27 cenných kovov na vrcholných podujatiach. Dovedna dosiahli dvadsať medailových umiestnení medzi jednotlivcami (11 – 4 – 5) a sedem v súťažiach družstiev (1 – 2 – 4).

Slováci mali v roku 2014 zastúpenie na európskych šampionátoch vo vzduchových disciplínach v Moskve, v brokových disciplínach v maďarskej Sarlóspuszte, svetovom šampionáte v streľbe zo všetkých zbraní v španielskej Granade, akademických MS v Al-Aine (SAE), MS zdravotne znevýhodnených športovcov v nemeckom Suhle, majstrovstvách sveta v historických zbraniach v Granade a pretekoch seriálu Svetového pohára.

Obrazom: Slovenskí strelci mali úspešný rok, ocenili najlepších

Najlepšími výsledkami sa prezentovali Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Veronika Vadovičová, Erik Varga, Hubert Andrzej Olejnik, Michal Slamka (všetci SŠŠR MV SR), Veronika Sýkorová (ŠKP Bratislava), Juraj Tužinský, Peter Baláž (obaja VŠC Dukla Banská Bystrica), Eduard Zsiga (ŠSK Zvolenská Slatina) a Tomáš Šrámek (ŠSK Slovnaft Bratislava/historické zbrane).

Z jedenástky ocenených bez určenia poradia si šiesti zopakovali lanskú účasť medzi najúspešnejšími. Z vlaňajšej trinástky jednotlivcov chýbajú Jana Mezeiová, Nina Slamková, Filip Praj, Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Pavel Kostolník a Vladimír Majerčík. Novými či staronovými laureátmi sú H. A. Olejnik, M. Slamka, P. Baláž, E. Zsiga a T. Šrámek.

Najhodnotnejšie výsledky dosiahli brokári

V ostatných rokoch je už tradíciou, že najhodnotnejšie výsledky dosiahli brokári. Trapista Erik Varga sa premiérovo stal majstrom sveta v Granade, Zuzana Rehák Štefečeková bola víťazkou trapu žien finále SP v azerbajdžanskej Gabale a skeetarka Danka Barteková získala medaily na ME v Sarlóspuszte, MS v Granade (na oboch aj v súťaži družstiev) i finále SP v Gabale. Z ich nasledovníkov si pódiové umiestnenie vybojovala Veronika Sýkorová (2. v skeete na MEJ).

Veronika Vadovičová si zo svetového šampionátu zdravotne znevýhodnených športovcov v Suhle priniesla dva individuálne cenné kovy (1 – 1 – 0).

Reprezentanti v streľbe z historických zbraní sa z majstrovstiev Granade vrátili s dvoma individuálnymi umiestneniami na stupni víťazov v kategórii dospelých, o ktoré sa zaslúžili Eduard Zsiga a Tomáš Šrámek.

Tohtoročným bonusom sú štyri olympijské miestenky pre Slovensko zásluhou E. Vargu (trap), D. Bartekovej (skeet), Juraja Tužinského (pištoľ) a Vadovičovej (puška).

SSZ opäť ocenil aj najúspešnejšie družstvá. Trojica skeetarok Danka Barteková, Andrea Stranovská a Monika Štibravá sa môže pochváliť titulmi kontinentálnych šampiónok a vicemajsteriek sveta. Trio pištoliarskych reprezentantov Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Vladimír Jurza sa na MS v historických zbraniach postaralo o dva bronzové kovy z tímových súťaží.

Najúspešnejší športovci Slovenského streleckého zväzu za rok 2014:
Jednotlivci – olympijské disciplíny

Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica/pištoľové disciplíny), tréner Tibor Kiss

najväčšie úspechy: 7. miesto – MS Granada – vzduchová pištoľ 60, zisk olympijskej miestenky

Erik Varga (SŠŠR MV SR/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka

najväčšie úspechy: 1. miesto – MS Granada – trap, zisk olympijskej miestenky, 2. miesto – SP Almaty – trap, 8. miesto – finále SP Gabala – trap

Hubert Andrzej Olejnik (SŠŠR MV SR/brokové disciplíny), tréner Dušan Barczi

najväčšie úspechy: 1. miesto – SP Mníchov – dvojitý trap, 4. miesto – ME Sarlóspuszta – dvojitý trap, 6. miesto – finále SP Gabala – dvojitý trap, 8. miesto – MS Granada – dvojitý trap

Zuzana Rehák Štefečeková (SŠŠR MV SR/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka

najväčšie úspechy: 1. miesto – finále SP – Gabala – trap, 1. miesto – SP Almaty – trap, 3. miesto – ME Sarlóspuszta – trap, 4. miesto – SP Peking – trap

Danka Barteková (SŠŠR MV SR/brokové disciplíny), tréner Juraj Sedlák

najväčšie úspechy: 1. miesto – SP Tucson – skeet, 1. miesto – ME Sarlóspuszta – skeet (družstvá), 2. miesto – MS Granada – skeet (družstvá),

3. miesto – ME Sarlóspuszta – skeet, 3. miesto – MS Granada – skeet, zisk olympijskej miestenky, 3. miesto – finále SP Gabala – skeet

Peter Baláž (VŠC Dukla Banská Bystrica/pištoľové disciplíny), tréner Ján Kriško

najväčšie úspechy: 1. miesto – AMS Al-Ain – ľubovoľná pištoľ 60, 7. miesto – AMS Al-Ain – vzduchová pištoľ 60

Michal Slamka (SŠŠR MV SR/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka

najväčšie úspechy: 2. miesto – MEJ Sarlóspuszta – trap (družstvá), 4. miesto – MEJ Sarlóspuszta – trap

Veronika Sýkorová (ŠKP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Andrej Štefeček

najväčšie úspechy: 2. miesto – MEJ Sarlóspuszta – skeet, 5. miesto – AMS Al-Ain – skeet, 10. miesto – SP Mníchov – skeet

Veronika Vadovičová (SŠŠR MV SR/puškové disciplíny), tréner Jozef Široký

najväčšie úspechy: 1. miesto – MS zdravotne znevýhodnených športovcov Suhl – vzduchová puška 40 postojačky, zisk olympijskej miestenky, 1. miesto – SP Fort Benning – vzduchová puška 40, 1. miesto – SP Fort Benning – vzduchová puška 60, 1. miesto – SP Fort Benning – športová puška 3×20, 2. miesto – MS zdravotne znevýhodnených športovcov Suhl – športová puška 3×20

Jednotlivci – neolympijské disciplíny

Eduard Zsiga (ŠSK Zvolenská Slatina/historické zbrane)

najväčšie úspechy: 1. miesto – MS Granada – Mariette

Tomáš Šrámek (ŠSK Slovnaft Bratislava/historické zbrane)

najväčšie úspechy: 3. miesto – MS Granada – Lamarmora/R

Družstvá – neolympijské disciplíny

skeetarky SR (brokové zbrane)

Danka Barteková Andrea Stranovská, Monika Štibravá

najväčšie úspechy: 1. miesto – ME Sarlóspusza – skeet, 2. miesto – MS Granada – skeet

pištoliari SR (historické zbrane):

Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Vladimír Jurza

najväčšie úspechy: 3. miesto – MS Granada – 3x Tanzutsu/R (súťaž družstiev – Kunimoto), 3. miesto – MS Granada – 3x Kuchenreuter/replika (súťaž družstiev – Forsyth)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka BartekováErik VargaHubert Andrzej OlejnikJuraj TužinskýVeronika VadovičováZuzana Rehák Štefečeková