Američania idú do boja o OH 2024, kandidát vzíde zo štvorice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Olympijské_kruhy
Foto: SITA/AP

NEW YORK 17. decembra (WEBNOVINY) – Spojené štáty sa pokúsia po 28 rokoch vrátiť do krajiny letnú verziu olympijských hier. Olympijský výbor USA sa po neúspešných kampaniach New Yorku (OH 2012) a Chicaga (OH 2016) nechal presvedčiť, aby postavil kandidáta na OH 2024.

Opatrný postoj USOC sa podarilo obmäkčiť štvorici Boston, Los Angeles, San Francisco a Washington. Národní uchádzači v utorok predstavili svoje návrhy a výkonný výbor USOC pod silným dojmom z prezentácií rozhodol, že je správny čas pustiť sa do súboja s konkurenciou, ktorá sa formuje predovšetkým v Európe.

O organizátorovi sa rozhodne v roku 2017

Veľké plány má taliansky Rím, Nemecko môže postaviť Hamburg alebo Berlín, Francúzsko uvažuje nad Parížom. Organizátora vyberie Medzinárodný olympijský výbor v roku 2017 na 130. zasadnutí v peruánskej Lime.

„Máme štyroch vyrovnaných hráčov. Boli sme svedkami skvelých prezentácií. Teraz máme možnosť zistiť, ako na každého z nás zapôsobili. Vyhodnotíme ich, po sviatkoch sa k nim vrátime a rozhodneme, čo bude pre USA najlepšie,“ povedal výkonný riaditeľ USOC Scott Blackmun.

USOC zrejme nevyužije kombináciu viacerých miest

Američania boli dlho rozčarovaní a frustrovaní z neúspechov dvoch predchádzajúcich kandidatúr. Aj preto rezignovali na snahu usporiadať OH 2020. Štvrté a nateraz posledné OH sa v USA konali v roku 1996 v Atlante. Olympijskú minulosť má aj St. Louis (1904) a najmä Los Angeles (1932 a 1984). Zimné olympijské hry hostila športová veľmoc tiež štyrikrát, naposledy v Salt Lake City 2002.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach privítal rozhodnutie Spojených štátov postaviť svojho kandidáta.„Americká kandidatúra bude veľmi silná bez ohľadu na to, ktoré z miest nakoniec vyberú. Každé jedno má niečo do seba,“ reagoval Bach na utorňajšie rozhodnutie Olympijského výboru USA.

Víťazný národný kandidát na OH 2024 bude disponovať prevádzkovým rozpočtom 4 – 5 miliárd dolárov. Do tejto sumy nie sú započítané náklady na infraštruktúru. USOC pravdepodobne nevyužije možnosť kombinovať viaceré mestá, ktoré ponúklo schválenie reformnej Agendy 2020 MOV.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Thomas Bach