Slávny Bubka by za doping trestal aj tých, ktorí ho podali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sergej Bubka
Legendárny ukrajinský žrdkár, 35-násobný svetový rekordér, viceprezident IAAF a člen MOV Sergej Bubka počas tlačovej besedy k ankete Atlét roka 2014. Bratislava, 18. december 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) – Legenda skoku o žrdi a zároveň viceprezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií Sergej Bubka vo štvrtok v Bratislave pred médiami reagoval aj na aktuálne nosnú tému, ktorá hýbe svetovým športom – dokument nemeckej televízie ARD o riadenom dopingu v bývalom Sovietskom zväze, ktorý údajne trvá dodnes.

V programe ARD zazneli jednoznačné tvrdenia, že v ruskom športe – predovšetkým v atletike – existuje štátnymi orgánmi riadená sieť, ktorá zachytáva a kamufluje pozitívne nálezy úspešných športovcov.

„Keď som videl tento dokument, zostal som v šoku. Okamžite som k nemu zaujal odmietavý postoj, čo som prezentoval aj na svojej webovej stránke. Treba však povedať, že doping nie je len problém atletiky, ale celého športu. Pre tých atlétov, ktorí sú čistí musíme vytvoriť také podmienky, aby bolo pre nich prínosom, že chcú športovať v rámci fair-play. Na druhej strane – reportáž potvrdila veci, o ktorých som už dávno hovoril. Mnohých športovcov do dopingu tlačilo okolie – manažéri, tréneri, funkcionári, v mnohých prípadoch rodičia a iní príbuzní,“ uviedol Bubka.

Zároveň pripomenul, že už ako člen komisie športovcov MOV podal návrh, aby za doping mohli byť potrestaní nielen športovci, ale aj ľudia, ktorí im ho poskytli. „Aj tieto opatrenia by určite prispeli k očiste svetového športu,“ myslí si Bubka.

Hosť bratislavskej slávnosti prezradil, že okrem športu má veľmi rád prírodu, v ktorej dokáže načerpať sily do ďalšej činnosti na funkcionárskom poli. Vzhľadom na to, že v športovej verejnosti sa hovorí o jeho možnej kandidatúre na pozíciu prezidenta IAAF, na stretnutí s médiami odznela aj táto téma. „Samozrejme, že mám ambície, o ktorých vedia aj kolegovia a spolupracovníci z IAAF, ale zatiaľ nedozrel čas, aby som sa s mojimi plánmi dopredu prezentoval na verejnosti.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Bubka