Športová kráľovná Kuzminová prežila najlepší rok v kariére

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Anastasia Kuzminová si prevzala zlatú medailu
Slovenská reprezentantka v biatlone Anastasia Kuzminová počas medailového ceremoniálu na ZOH 2014 v Soči. Rusko, Soči, 10. február 2014. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. decembra (WEBNOVINY) – Dejisko biatlonový areál Laura v Červenej Poľane, v hlavnej úlohe Anastasia Kuzminová.

Keď slovenská reprezentantka prefrčala cieľom olympijského biatlonového šprintu s polminútovým náskokom a čistým streleckým štítom, preteky boli ešte v plnom prúde. Nikto z jej súperiek na trati sa však už ruskému rýchliku v slovenských farbách ani len nepriblížil. Strieborná Oľga Viluchinová zaostala o takmer 20 sekúnd.

Kuzminová sa po štyroch rokoch opäť tešila zo zlatej medaily na zimných olympijských hrách a ako prvá pretekárka v 22-ročnej histórii ženského biatlonu na ZOH obhájila víťazstvo v individuálnej disciplíne. Nedeľa 9. februára 2014 zostane navždy spojená aj s prívlastkom zlatý deň slovenského športu. Práve tento úspech ju posunul na prvú priečku v ankete Športovec roka 2014.

Obrazom: Odovzdávanie cien Športovec roka 2014

„Ani neviem, či sa mám tešiť alebo vyroniť slzu. Rozhodla viera vo vlastné sily. Nasťa bola rýchla a presná, tie výstrely boli všetky na stred. Touto druhou zlatou medailou vstúpila nielen do slovenskej, ale aj svetovej športovej histórie,“ glosoval zjavne dojatý vtedajší Kuzminovej strelecký tréner Juraj Sanitra. „Stále tomu neverím a bojím sa prebudiť z krásneho sna. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí mi verili,“ zneli prvé slová dvojnásobne zlatej olympioničky pôvodom z Ťumeňu.

Kuzminová pridala v Soči ešte šieste miesto zo stíhacích pretekov a bola aj členkou miešanej štafety Slovenska, ktorá skončila na piatom mieste. Mohla dosiahnuť aj viac nebyť zdravotných problémov, ktoré ju postihli. Po návrate domov ju na námestí v Banskej Bystrici vítalo 7000 nadšených fanúšikov, ktorým na pódiu zatancovala Kalinku.

Víťazný záver v Nórsku a šestka na konci sezóny

Sebavedomie spod piatich kruhov si preniesla aj do Svetového pohára. Vo finálových pretekoch v nórskom Holmenkollene v tretí marcový víkend ovládla stíhačku aj záverečné preteky sezóny s hromadným štartom.

Obrazom: Zlaté preteky Anastasie Kuzminovej na olympiáde v Soči

Dve víťazstvá v rozpätí 24 hodín vyniesli Nasťu na konečnú šiestu pozícii v sezónnom hodnotení Svetového pohára. Vyššie predtým nikdy nebola. „Som veľmi rada, že som takto krásne zvládla záver náročnej sezóny. Bola zrejme mojou najlepšou v kariére,“ vravela Kuzminová, ktorú vtedy na predmestí Osla dekoroval aj nórsky kráľ.

Obrazom: Slávnostný ceremoniál odovzdávania medailí

Dvojnásobná olympijská šampiónka si ani po skončení sezóny nedala pokoj. Spolu s manželom Danielom sa rozhodli zabehnúť si lyžiarsky ultramaratón v Grónsku. A meno Kuzminová opäť svietilo medzi najlepšími. Na trojdňových pretekoch Arctic Circle Race na 160 km dlhej trati dobehla v ženskej kategórii do cieľa na druhom mieste.

Nad sily 29-ročnej slovenskej reprezentantky bola iba domáca špecialistka Niviaq Chemnitz Bertelsenová, prestížne preteky vyhrala už šiesty raz. Súčasťou pravidiel okrem striktného dodržania klasického štýlu lyžovania bolo aj to, že batoh s osobnými vecami si musel každý účastník nosiť na chrbte. Nocovalo sa vo vykurovaných stanoch pri trati. „Prekonala som samu seba, hodnotím to ako splnený sen a nezabudnuteľný zážitok,“ vravela po návrate na Slovensko.

Menej stresu a pomoc štafete

V lete Nasťa oslávila okrúhlu tridsiatku (nar. 28. 8. 1984) a absolvovala svetový šampionát v letnom biatlone v rodnom Ťumeni. Medzi najlepšími tentoraz chýbala, lebo podľa jej vlastných slov „kolieskové lyže nie sú mojou doménou“.

V novej sezóne sa najlepšia slovenská biatlonistka v pretekoch Svetového pohára zatiaľ neobjavila. Rozhodla sa pre voľnejší režim s menším počtom pretekov. V ostatnom čase nebola ani zdravotne v poriadku.

„V predchádzajúcom olympijskom cykle sme zažili veľa stresu. Stále sme naháňali výsledky, čo mi veľmi neprospievalo. Teraz chcem zvoľniť tempo a byť viac oporou slovenskej štafete,“ povedala Kuzminová pred začiatkom zimnej sezóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anastasia KuzminováJuraj Sanitra