Blíži sa začiatok univerziády, Štrbské Pleso je pripravené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zimná univerziáda
Prípravy na zimnú univerziádu vrcholia. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Športoviská 27. svetovej zimnej univerziády Štrbské Pleso – Osrblie prešli rekonštrukciami, tou najzásadnejšou bola príprava chladiaceho systému skokanského mostíka HS-100 v Štrbskom Plese a výstavba administratívnej budovy v Osrblí. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli Devín informoval generálny sekretár Organizačného výboru SZU Peter Hamaj.

Prídu aj výpravy z Ruska a pobaltských krajín

Momentálne je na disciplíny na Slovensku prihlásených 405 športovcov z 31 krajín a 291 členov realizačných tímov. Pri cestovaní využijú letiská v Bratislave, Košiciach, Viedni aj Poprade. Na poslednom menovanom pristane chartrový let s početnou výpravou Ruska a tiež reprezentácie pobaltských krajín, ktoré priletia z Rigy.

S organizáciou bude pomáhať dovedna 230 dobrovoľníkov, z toho 140 dievčat a 90 chlapcov. Ubytovanie pre športovcov v Štrbskom Plese je zabezpečené priamo na mieste, biatlonistov budú dopravovať do Osrblia autobusmi z Tálov.

Obrazom: Prípravy na zimnú univerziádu Štrbské Pleso – Osrblie

Otvárací ceremoniál sa uskutoční 24. januára o 18.00 v cieľovej rovinke bežeckého areálu v Štrbskom Plese, záverečný na rovnakom mieste 1. februára taktiež o 18.00. Medailové ceremoniály budú v Tatrách na programe vždy o 17.00, na Horehroní po každej disciplíne.

Organizátori predstavili pódium aj medaily

Organizátori vo štvrtok predstavili pódium pre kvetinové a medailové slávnosti, ako aj medaily, ktoré vychádzajú z granadského návrhu a vyrazia ich v Kremnici. Nezabudli ani na dresy so štartovými číslami. Tých vyrobili 2800 kusov. Prítomných v hoteli Devín privítal maskot – kamzík Uggi.

Podpredseda OV SZU Július Dubovský sa vyjadril k slovenským športovcom. V skokoch na lyžiach bude mať domáca krajina dvoch zástupcov, v behu na lyžiach budú súperiť dve ženy a piati muži. Najlepší výsledok očakáva Július Dubovský v biatlone. V tomto odvetví by Slováci mohli napodobniť Natáliu Prekopovú, ktorá získala zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch na univerziáde predvlani v Trentine.

Líderkou biatlonistiek bude Paulína Fialková, medzi mužmi pomyselnú zástavu ponesie Michal Šíma. Spomenutá Natália Prekopová bude pretekať na majstrovstvách Európy.

Vedúci mediálneho oddelenia a komunikácie slovenskej časti 27. SZU Peter Hollý povedal, že očakávajú dennú návštevnosť 5000 ľudí, pričom vstup na otvárací a záverečný ceremoniál i samotné disciplíny bude bezplatný. Organizátori veria, že Slovenská republika sa zviditeľní aj prostredníctvom videoprezentácie, ktorú televízna stanica Eurosport odvysiela pred každým priamym prenosom zo Štrbského Plesa či Osrblia a po jeho skončení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal ŠimaNatália PrekopováPaulína Fialková