Banskobystrická latka bude najkvalitnejšia na svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ivan Uchov
Do mesta pod Urpínom príde aj olympijský víťaz Ivan Uchov. Foto: SITA/AP

BANSKÁ BYSTRICA 15. januára (WEBNOVINY) – Najkvalitnejšie halové atletické podujatie na Slovensku – Banskobystrická latka sa vracia po ročnej prestávke do kalendára výškarských mítingov pod hlavičkou EA vo veľkom štýle. Organizátorom 21. ročníka sa v mužskej kategórii podarilo zabezpečiť najlepšie svetové obsadenie v súčasnosti. Ešte nikdy na území Slovenska nesúťažili štyria výškari s osobným maximom nad 240 cm.

V banskobystrickej hale na Štiavničkách sa v stredu 4. februára predstaví aktuálne najlepší svetový výškar Katarčan Mutaz Essa Baršim, ktorý vlani v lete skočil 243 cm, čo je hodnota halového svetového rekordu Kubánca Javiera Sotomayora ešte z roku 1989.

Účasť potvrdili najlepší svetoví výškari

Do mesta pod Urpínom prídu aj víťaz OH 2012 a európsky rekordér Rus Ivan Uchov (242 cm), jeho krajan a medailista z MS 2011 Alexej Dmitrik (240 cm) a strieborný z atletických ME 2014 Ukrajinec Andrij Procenko (240 cm).

„Z pohľadu účasti nám už nič nechýba. Máme zabezpečených najlepších svetových výškarov, takže už sa o nikoho nesnažíme. Štartovú listinu ešte doplníme o tých výškarov, ktorí podajú kvalitné výkony na mítingoch pred Banskobystrickou latkou. V našej zostave sú teda všetci medailisti ostatných halových majstrovstiev sveta 2014 v Sopote ako aj dvaja medailisti z vlaňajších ME v Zürichu. Sme jediným mítingom v tomto roku na svete, kde sa spomenutí štyria výškari stretnú,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici manažér podujatia Alfons Juck.

V mužskej súťaži sa predstavia aj Američan Jesse Williams (237 cm), úradujúci halový majster Európy Rus Sergej Mudrov (235 cm) či aktuálny líder tabuliek Talian Marco Fassinotti, ktorý nedávno skočil 232 cm. Chýbať nebudú ani dvaja slovenskí výškari, ktorý ešte nepokorili 230 cm latku: Lukáš Beer a Matúš Bubeník. Obaja sa na Banskobystrickú latku tešia.

„Zlepšil som sa po fyzickej i technickej stránke. Prvý štart absolvujem tento týždeň v sobotu na mítingu vo Viedni, nasledovať budú moravské Hustopeče a potom už Banská Bystrica. Skákal som pod Urpínom naposledy v roku 2012 a prekonal 225 centimetrov. Verím, že mi fanúšikovia v tamojšej hale pomôžu a podarí sa mi naplniť cieľ, teda prekonať 230 cm,“ prezentoval svoje ciele Matúš Bubeník.

Príde aj úradujúca majsterka sveta

V Banskej Bystrici sa prvýkrát od roku 2012 uskutoční aj medzinárodná súťaž žien a to hneď s úradujúcou majsterkou sveta Svetlanou Školinovou z Ruska (203 cm), ktorá sa vracia do súťažného kolotoča po ročnom výpadku pre zranenie. Konkurentkou jej bude mladá krajanka Maria Kučinová (201cm), ktorá je svetovou jednotkou z roku 2014 a víťazkou Diamantovej ligy i Kontinentálneho pohára.

Prítomné budú aj bronzová z ME 2014 Chorvátka Ana Šimičová a juniorská majsterka sveta 2012 Talianka Alessia Trostová. „V ženskej súťaži je ešte priestor na doplnenie štartovej listiny. Budeme sledovať výškarky na mítingoch pred Banskobystrickou latkou a podľa toho sa zariadime. Záujem o naše podujatie má aj Španielka Ruth Beitiová, teda vlaňajšia víťazka atletických majstrovstiev Európy. Radi ju privítame, ak sa nájde ešte ďalší sponzor, ktorý by nám pokryl jej náklady a štart,“ netajil manažér mítingu Alfons Juck.

Rozpočet Banskobystrickej latky 80-tisíc eur je už naplnený, organizátori sa ho ešte snažia navýšiť na 100 000 eur. V hre sú totiž zaujímavé prémie pre pretekárov, ktorí v mužskej súťaži prekonajú 240 cm a v ženskej 200 cm. Odmena sa vypíše aj za prekonanie svetových rekordov, okrem finančnej čiastky by to mohol byť aj automobil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UchovMatúš Bubeník