Banskobystrická latka láka, pribudli ďalšie hviezdy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marco Fassinotti
O štart na Banskobystrickej latke je medzi skokanmi do výšky veľký záujem. Foto: SITA/AP

BANSKÁ BYSTRICA 28. januára (WEBNOVINY) – Prípravy na najkvalitnejšie halové atletické podujatie na Slovensku, 21. ročník Banskobystrickej latky v hale na Štiavničkách (streda 4. februára od 16.30 hodiny), sú v plnom prúde. Skvelou pozvánkou pre fanúšikov je zlepšenie slovenského reprezentanta Matúša Bubeníka na 230 centimetrov v utorok na Ostravskej latke.

Vyhral a zdolal Jaroslava Bábu, stal sa štvrtým Slovákom po Ruffínim, Horákovi a Kabelkovi, ktorý túto métu prekonal. „Formu som cítil a na rozdiel od Hustopečí som bol menej zviazaný. V Banskej Bystrici by som sa ešte chcel zlepšiť,“ odkázal Bubeník. Český rekordér Jaroslav Bába tiež potvrdil štart na Štiavničkách a bude chcieť prehru Bubeníkovi vrátiť.

Do Banskej Bystrice sa chystajú aj Fassinotti a Trostová

Štartovú listinu žien obohatila majsterka Európy, legendárna Španielka Ruth Beitiová. V sobotu v Hustopečiach napriek tomu, že pricestovala len v deň pretekov, skočila španielsky veteránsky rekord kategórie nad 35 rokov 194 centimetrov a skončila druhá a potom v utorok v Cottbuse pridala ďalšie 2 centimetre na 196. Do Banskej Bystrice sa chystajú, ako bolo už oznámené, aj obaja Taliani, ktorí vyhrali Hustopečské skákání na Morave, Marco Fassinotti (234, zároveň líder svetových tabuliek) a Alessia Trostová (196).

Fassinotti po sobote sľuboval pre Štiavničky vylepšenie talianskeho absolútneho rekordu, ktorý v sobotu výkonom 234 centimetrov vyrovnal. Dovtedy štartovať nebude. Trostová si zaskáče na malom mítingu doma v sobotu v Pordenone. Talianka je späť v kvalitnej forme, potrebuje dať do poriadku techniku a dvojmetrové výkony nie sú nereálne. Ale v Banskej Bystrici ju čakajú ťažšie súperky ako v sobotu. Najmä vlaňajšia svetová jednotka a spoludržiteľka výkonu roka, Ruska Maria Kučinová (v sobotu vo Volgograde 196 s rezervou a ďalej neskákala), ktorá bude súťažiť v nedeľu na Ruskej zime v Moskve.

Ozdobou na Štiavničkách bude Michaela Hrubá

Organizátori evidujú situáciu, ktorá nastala v Hustopečiach, keď ruské hviezdy Ivan Uchov a Svetlana Školinová zrušili minulú stredu štart pre anginózne ochorenie. Podľa posledných správ Uchov už začal trénovať, Školinová zatiaľ nie. Rozhodnutie o ich štarte by malo padnúť do konca týždňa. V ženskej súťaži príde aj tretia z Hustopečí a druhá z Cottbusu, Litovčanka Airine Palsyteová, ktorá v utorok skočila národný halový rekord 198 centimetrov.

Na Štiavničkách sa predstaví kompletný stupeň víťazov z ME v Zürichu, príde aj bronzová Ana Šimičová z Chorvátska (199), silné bude ukrajinské zastúpenie Oksana Okunevová (198) a Iryna Heraščenková (195). Dva metre už pokorila skúsená Ruska Irina Gordejevová, bronzová z ME 2012 a olympijská finalistka (204 vonku a 201 v hale). Najnovšou ozdobou bude aj český supertalent Michaela Hrubá, vlani strieborná na MSJ v Eugene so 191 centimetrov v 16 rokoch. Okrem poľských výškarok, ktoré majú domáci míting 3. februára v Toruni, zo ženskej špičky nechýba nikto. V mužskej súťaži je pretlak záujemcov. Do zoznamu účastníkov pribudol aj tretí z Hustopečí, Talian Silvano Chesani (233, v sobotu 230).

Aj medzi fanúšikmi je o podujatie záujem, vstupenky sú už vypredané. Autogramiáda najlepších sa uskutoční 3. februára od 16.00 h v nákupnom centre Europa.

Aktuálna štartová listina

Muži: Mutaz Essa Baršim (Kat.), Ivan Uchov (Rus.), Marco Fassinotti (Tal.), Andrij Procenko (Ukr.), Alexej Dmitrik (Rus.), Silvano Chesani (Tal.), Antonis Mastoras (Gréc.), Gianmarco Tamberi (Tal.), Jesse Williams (USA), Jaroslav Bába (ČR), Mihai Donisan (Rum.), Matúš Bubeník (SR), Lukáš Beer (SR)

Ženy: Alessia Trostová (Tal.), Svetlana Školinová (Rus.), Marija Kučinová (Rus.), Airine Palsyte (Litva), Ana Šimičová (Chor.), Oxana Okunevová (Ukr.), Iryna Heraščenková (Ukr.), Ruth Beitiová (Šp.), Irina Gordejevová (Rus.), Michaela Hrubá (ČR)

Tlačovú správu poskytli organizátori podujatia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UchovMatúš Bubeník