Športový život v USA sa zastaví, hrá sa Super Bowl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Super Bowl si vybojovali Seattle Seahawks
V súboji o Trofej Vincea Lombardiho zdolali Seattle Seahawks Denver Broncos na MetLife Stadium v New Jersey vysoko a jednoznačne 43:8. Foto: SITA/AP

GLENDALE 1. februára (WEBNOVINY) – Počas prvej februárovej nedele sa už tradične zastaví športový život v USA – hrá sa Super Bowl. V poradí 49. finále ligy amerického futbalu sa uskutoční v arizonskom Glendale a stretnú sa v ňom kvalitnou defenzívou sa vyznačujúci obhajcovia trofeje zo Seattlu s ofenzívne ladenými hráčmi New Englandu.

Kým Seahawks vyznávajú v útoku metódu krátkych prihrávok, Patriots sa nevyhýbajú dlhým pasom. „Čakám, že získame veľa yardov, aj keď iným tímom sa to proti Seattlu nedarí,“ naznačil quarterback Patriots Tom Brady. Samotný súboj sa začne v noci z pondelka na nedeľu o 0.30 h slovenského času, fanúšikovia si ho môžu pozrieť na obrazovkách Sport1 a Sport2 HD.

Do finále prišli rôznymi cestami

Seattle a New England dokráčali pred dvoma týždňami rôznymi cestami k triumfom vo svojich konferenciách. Hráči Seattle proti Green Bay zmazali polčasové manko 0:16, vyrovnali až v závere stretnutia a v predĺžení rozhodli o triumfe. New England mal oveľa jednoduchšiu cestu, Indianapolis zdolal o 45 bodov.

Sezóna NFL je krátka, tridsať ligových tímov už rozmýšľa o budúcom ročníku. Po sedemnástich týždňoch základnej časti a troch víkendoch play-off prichádza veľké finále. V Super Bowle sa stretnú dva tímy, ktoré majú v tejto sezóne bilanciu 14 – 4.

Patrioti vyrovnali rekord

Seattle sa môže po desaťročí stať prvým klubom, ktorému sa podarí obhájiť prvenstvo. Do finále doviedol Seahawks quarterback Russell Wilson. V boji o trofej narazia na Patriots skvelého Toma Bradyho.

New England nastúpi na ôsmy Super Bowl v histórii, čím vyrovnal ligový rekord Dallasu a Pittsburghu. Bradyho a trénera Billa Belichicka čaká šiesty finálový súboj, uspeli v rokoch 2002, 2004 a 2005. Posledné dva Super Bowly však v rokoch 2008 a 2012 prehrali, v oboch prípadoch proti Elimu Manningovi a jeho New Yorku Giants.

Video: Seattle Seahawks a New England Patriots zvedú boj o trofej NFL

Medzi súpermi vládne rešpekt

Seattle sa v ofenzíve okrem Wilsona spolieha na running backa Marshawna Lyncha, New England aj na Roba Gronkowského. Hviezdny Brady sa musel pred odchodom do Arizony liečiť. „Nanešťastie, ochoreli moje deti, po nich manželka a napokon aj ja. Odišiel som chorý aj do Phoenixu, ale na zápas budem stopercentne v poriadku. Vôbec sa tým neznepokojujem,“ uviedol Tom Brady a pridal aj pár slov o súperovi: „Poznám ich veľmi dobre, viem, ako hrajú. Mám však pred hráčmi Seattlu rešpekt, sú skutočne dobrí.“

Seahawks sa pripravujú na súboj v tichosti, bez veľkých rečí. „Nezaujímajú nás čísla, nesledujeme štatistiky. Sústredíme sa len na to, aby sme vyhrávali zápasy a napokon aj šampionát,“ uviedol wide receiver Seattlu Doug Baldwin.

Diváci uvidia hudobné hviezdy aj drahé reklamy

Super Bowl je už tradične veľká šou, okrem zápasu sa pozornosť sústredí aj na sprievodný program. Polčasovú prestávku vyplnia vystúpením Katy Perry a Lenny Kravitz. Hudobné vystúpenia na Super Bowle patria k veľmi prestížnym udalostiam. V ostatných rokoch sa tejto pocty dostalo takým legendám ako Paul McCartney, Rolling Stones, U2, Prince alebo Bruce Springsteen. Madonnu si pred troma rokmi pozrelo až 114 miliónov divákov, predvlani vystupovala Beyoncé a vlani sa predstavili Bruno Mars a Red Hot Chilli Peppers.

Americkú hymnu zaspieva herečka a speváčka Idina Menzel a John Legend sa postará o interpretáciu patriotickej „America the Beautiful“. Televízni diváci sa aj tentoraz môžu pripraviť na prehliadku drahých reklám. Polminútový reklamný spot stál počas prestávky tentoraz 4,5 milióna dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bruce SpringsteenBruno MarsJohn LegendKaty PerryLenny KravitzPaul McCartneyTom Brady