Nóri zdolali Švédov a získali zlato na MS v mužskej štafete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petter Northug
Nór Petter Northug. Foto: SITA/AP

FALUN 27. februára (WEBNOVINY) – Majstrami sveta v pretekoch mužských štafiet na 4x 10 km v behu na lyžiach sa v piatok na šampionáte lyžiarov-klasikov vo švédskom Falune stali reprezentanti Nórska.

V záverečnom dramatickom finiši Nór Petter Northug zdolal Švéda Calleho Halfvarssona o 6 desatín sekundy. Bronz patrí Francúzom, ktorých posledný člen štafety Adrien Backscheider prišiel do cieľa s odstupom 8,9 s. Bez medaily zostali na štvrtom mieste Rusi (+31,0).

Pre Nórov je to šestnáste víťazstvo

Nóri šestnástykrát zvíťazili v pretekoch mužských štafiet na majstrovstvách sveta, vo Falune získali ôsme zlato. Skvelý Northug vybojoval v súčte svetových šampionátov dvanástu zlatú medailu (12-3-0) a v historickom rebríčku najúspešnejších bežcov na lyžiach na MS sa posunul na tretiu priečku za Nórku Marit Björgenovú a Rusku Jelenu Välbeovú. Slováci preteky štafiet mužov neobsadili.

Už posledná odovzdávka medzi tretím a štvrtým úsekom na 30. kilometri dávala tušiť, že medaily si vzhľadom na náskok pred ostatnými súpermi medzi sebou podelia bežci Nórska, Švédska a Francúzska. Backscheider, ktorý bol posledným členom francúzskeho kvarteta, sa pokúsil vzdialiť svojim známejším a ostrieľanejším protivníkom a na medzičase 5 km pred cieľom mal pred nimi 7-sekundový náskok. Precenil však svoje sily a do záverečných dvoch kilometrov už šiel vláčik troch najlepších opäť pohromade.

Northug by mal po šampionáte nastúpiť na výkon trestu

Backscheider podľa predpokladov nestačil na záverečný zdrvujúci finiš dvojice Northug – Halfvarsson, ktorý rozhodol pre seba predsa len o niečo skúsenejší Nór. Dvadsaťdeväťročný Northug, ktorý po skončení svetového šampionátu by mal nastúpiť výkon trestu za autonehodu (tú spôsobil ešte vlani v máji pod vplyvom alkoholu neďaleko Trondheimu, pozn.), získal už tretie zlato na MS 2015 vo Falune, predtým dominoval v šprinte aj tímšprinte. Z jeho dvanástich najcennejších kovov v súčte svetových šampionátov až päť pochádza zo štafetových pretekov na 4x 10 km. Viac ich nemá v zbierke žiadny iný pretekár.

Je to obrovský úspech, tlak na každého člena štafety bol enormný. Som nadšený tým, čo predo mnou predviedli moji kolegovia. Je to úžasné zdolať Švédov vo Švédsku. Určite si to vážim viac ako keby sme tieto preteky vyhrali niekde v Nórsku,“ cituje Northuga AP NRK. Švédi získali tretiu striebornú medailu v rade na majstrovstvách sveta. „Na tomto type trate prakticky nie je možné nechať Pettera Northuga za sebou, spraviť mu trhák. Treba vyčkať do záverečného šprintu, v ňom je takmer nezdolateľný,“ povedal Halfvarsson pre SVT. Jeho slová potvrdil aj Johan Olsson, druhý muž na klasickom úseku švédskej štafety. „Obdivujem Calleho, že vôbec Pettera dokázal vyzvať na súboj v záverečných metroch. Je však extrémne ťažké nad ním zvíťaziť.“ Jean-Marc Gaillard rozbiehal napokon bronzových Francúzov. „Ukázali sme, že možné je všetko a medailu môže získať aj krajina, ktorá nepatrí v tomto športe medzi najväčšie.“

Nóri sú suverénmi pretekov mužských štafiet na vrcholných podujatiach, vo Falune triumfovali ôsmykrát v neprerušenej sérii, premožiteľa nepoznajú od roku 2001. V posledných 12 edíciách svetových šampionátov ich v štafetových pretekoch na MS zdolali iba Rakúšania v roku 1999 na domácom snehu v Ramsau. Vtedajší triumf im zabezpečila zostava Markus Gandler, Alois Stadlober, Mikhail Botvinov a Christian Hoffmann.

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní – Falun (Švéd.) – piatok – výsledky:

Štafety mužov na 4x 10 km (prvé dva úseky klasicky, druhé dva voľne): 1. Nórsko (Niklas Dyrhaug, Didrik Tönseth, Anders Glöersen, Petter Northug) 1:34:18,5 h, 2. Švédsko (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) +0,6, 3. Francúzsko (Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Robin Duvillard, Adrien Backscheider) +8,9, 4. Rusko +31,0, 5. Švajčiarsko +2:03,0, 6. Taliansko +2:27,2, 7. Nemecko a Fínsko obaja +2:39,0

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Johan OlssonPetter Northug