Nórski skokani ukončili desaťročnú majstrovskú sériu Rakúska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nórsky skokanský tím
Víťazný nórsky tím pózuje pod mostíkmi vo švédskom Falune. Zľava: Rune Velta, Anders Fannemel, Anders Jacobsen a Anders Bardal. Falun, 28. február 2015. Foto: SITA/AP

FALUN 28. februára (WEBNOVINY) – Reprezentanti Nórska zvíťazili v sobotňajšej večernej súťaži družstiev v skokoch na lyžiach na 52. majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo švédskom Falune.

Tím „Vikingov“ v zložení Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel a Rune Velta viedol už po prvom kole a po absolvovaní ôsmich pokusov triumfoval na veľkom mostíku HS-134 s výsledným celkovým súčtom 872,6 bodu. Pre Nórsko je to tretí najcennejší kov na MS v súťaži mužských družstiev v histórii, predtým sa skokani tejto krajiny tešili v roku 1982 doma v Osle a pred 22 rokmi práve vo Falune 1993.

Rakúšania ukončili sériu, Poliaci obhájili bronz

Druhé miesto s výrazným odstupom 19,4 bodu obsadili obhajcovia prvenstva z ostatných MS 2013 vo Val di Fiemme Rakúšania s kvartetom Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Gregor Schlierenzauer (853,2 b.), ktorým sa po desiatich rokoch a dovedna siedmich triumfoch (5x na veľkom a 2x na strednom mostíku, pozn.) skončila dominancia na MS v mužských tímových súťažiach.

Skokani Rakúska nepoznali v družstvách premožiteľa od roku 2005, naposledy niekto iný ako Rakúsko zvíťazil na svetovom šampionáte pred 12 rokmi (Fínsko vo Val di Fiemme v roku 2003, pozn.).

V zaujímavých sobotňajších pretekoch vo Falune skončili v konkurencii 13 krajín na bronzovom stupienku reprezentanti Poľska (848,1 b.), ktorí štartovali so štvoricou Piotr Zyla, Klemens Muranka, Jan Ziobro a Kamil Stoch. Poliaci obhájili tretiu priečku z predchádzajúceho svetového šampionátu.

Nemci a Slovinci pohoreli

Bez medaily na nepopulárnom 4. mieste klasifikovali skokanov Japonska v zostave aj so 42-ročným veteránom Noriakim Kasaiom (831,2 b.), ktorí po prvom kole figurovali ešte na striebornej priečke. Sklamaním bolo vystúpenie Nemecka, úradujúci olympijskí šampióni zo Soči 2014 a druhí z ostatných MS 2013 obsadili v sobotu večer až 5. miesto s obrovským mankom 63,4 bodu na víťazné Nórsko.

Severin Freund „doplachtil“ vo finálovom 2. kole na neuveriteľných 143 metrov, neustál však doskok, rukami si „hrabol“ do snehu a dostal nižšie známky. Elitnú šestku vo výsledkovej listine vo Falune skompletizovalo Slovinsko, ktoré bolo tiež ašpirantom na medailový zisk. Dve súťažné kolá absolvovali aj skokani Ruska (konečné 7. miesto) a Česka (8.). Slovensko nemalo zastúpenie.

Velta je najúspešnejším skokanom šampionátu

Nór Rune Velta získal na tohtoročnom svetovom šampionáte vo Falune medailu v každej zo štyroch súťaží, v ktorých sa predstavil. S bilanciou 2 – 1 – 1 sa stal najúspešnejším skokanom na lyžiach na MS 2015 vo Falune.

Dvadsaťpäťročný Velta sa okrem sobotňajšej súťaže mužských družstiev tešil zo zlata aj v individuálnych pretekoch na strednom mostíku, striebro pridal v súťaži miešaných tímov a bronz v individuálnych pretekoch na veľkom mostíku.

Majstrovstvá sveta 2015 v klasických lyžiarskych disciplínach – Falun (Švéd.):

Skoky na lyžiach – súťaž družstiev mužov na veľkom mostíku HS-134 – sobotňajšie výsledky:

1. Nórsko (Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel, Rune Velta) 872,6 bodu,

2. Rakúsko (Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger, Gregor Schlierenzauer) 853,2,

3. Poľsko (Piotr Zyla, Klemens Muranka, Jan Ziobro, Kamil Stoch) 848,1,

4. Japonsko (Junširo Kobajaši, Daiki Ito, Taku Takeuči, Noriaki Kasai) 831,2, 5. Nemecko (Michael Neumayer, Markus Eisenbichler, Richard Freitag, Severin Freund) 809,2, 6. Slovinsko (Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan, Peter Prevc) 797,5, 7. Rusko 703,5, 8. Česko 692,0 – týchto osem krajín absolvovalo dve súťažné kolá, 9. Fínsko 328,5, 10. Švajčiarsko 314,2, 11. Kórejská republika 253,2, 12. Taliansko 214,7, 13. Švédsko 144,5 – nepostúpili do finálového 2. kola

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders BardalGregor SchlierenzauerKamil StochSeverin FreundStefan Kraft