Adam Žampa skončil v obráku šiesty, exceloval v druhej jazde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adam Žampa
Slovenský lyžiar Adam Žampa počas slalomu v Levi. Foto: SITA/AP

JASNÁ 2. marca (WEBNOVINY) – Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil 6. miesto v pondelkovom obrovskom slalome v rámci finále Európskeho pohára mužov v alpskom lyžovaní v Jasnej v Nízkych Tatrách. Dvadsaťštyriročný Tatranec figuroval po 1. kole na 22. pozícii, ale druhou najrýchlejšou jazdou 2. kola sa posunul až na 6. miesto.

Šieste miesto si váži

Za víťazom Cyprienom Richardom z Francúzska zaostal o 1,24 s. Druhý skončil Rakúšan Roland Leitinger (+0,29), tretie miesto si v súčte oboch kôl na trati Luková 2 vybojoval ďalší Francúz Greg Galeotti (+1,06). Do najlepšej tridsiatky sa napokon prebojoval aj Andreas Žampa, ktorý skončil dvadsiaty deviaty s odstupom 2,98 s za víťazom.

„V prvom kole som urobil v spodnej časti chybu, čo ma stálo lepšie umiestnenie. Zmestil som sa však do tridsiatky a v druhom kole potom využil nižšie číslo na štarte. Nebola to ideálna jazda, ale jedna z mojich lepších v obrovskom slalome. Šieste miesto si vážim, budú za to aj dobré FIS body, od pódia ma delilo 18 stotín sekundy,“ referoval Adam Žampa pre agentúru SITA.

Preteky ovplyvnilo počasie

Lepšie ako v pondelok v Jasnej zajazdil v Európskom pohári v obrovskom slalome len dvakrát – v januári 2012 v rakúskom Zell am See (3.) a v marci 2013 v ruskom Soči (4.).

Ku konkurencii, ktorá sa zišla v Jasnej, najlepší Slovák podotkol: „Zišla sa vcelku dobrá. Dnes najlepší Cyprien Richard má na konte aj víťazstvo v pretekoch Svetového pohára a jeho krajan Steve Missillier je zasa strieborný z olympijských hier v Soči v ´obráku´. Som rád, že som ho zdolal. Viacerí pretekári vrátane mňa sa do Jasnej presunuli zo Svetového pohára v Garmisch-Partenkirchene.“

Žampa sa vyjadril aj k podmienkam, ktoré vládli na kopci. „Podmienky boli všelijaké. Štart sa posunul nižšie, lebo hore poriadne fúkalo. Preteky teda trvali približne o 25 sekúnd menej oproti pôvodnému plánu. Celkovo sa to dosť menilo, okrem vetra aj snežilo a občas vykuklo slnko.“

Európsky pohár je testom zjazdovky, na ktorej sa uskutoční v marci 2016 Svetový pohár v obrovskom slalome a slalome žien. Druhý a záverečný obrovský slalom mužov v rámci EP v Jasnej príde na rad v utorok 3. marca.

Finále Európskeho pohára – Jasná (SR) – pondelok – výsledky:

Obrovský slalom mužov (1.+2. kolo): 1. Cyprien Richard (Fr.) 1:34,69 min, 2. Roland Leitinger (Rak.) +0,29, 3. Greg Galeotti (Fr.) +1,06, 4. Tommy Ford (USA) +1,12, 5. Marcel Mathis (Rak.) +1,23, 6. Adam Žampa (SR) +1,24,…29. Andreas Žampa +2,98, 39. Šimon Štancel +6,27, Samuel Šenkár (všetci SR) nedokončil 1. kolo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAndreas Žampa