Adam Žampa vyhral obrák Európskeho pohára v Jasnej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adam Žampa
Adam Žampa (alpské lyžovanie) - dátum a miesto narodenia: 13. 9. 1990/Kežmarok, klub: Žampa Ski Club Vysoké Tatry, počet doterajších účastí na OH/najlepšie umiestnenie: 0 / - Foto: SITA/AP

JASNÁ 3. marca (WEBNOVINY) – Slovenský reprezentant Adam Žampa sa stal víťazom utorkového obrovského slalomu v rámci finálových pretekov Európskeho pohára alpských lyžiarov v Jasnej v Nízkych Tatrách.

Žampa bol po 1. kole šiesty a piatou najrýchlejšou jazdou v druhom kole sa posunul k celkovému triumfu. Pre 24-ročného Tatranca to je prvé víťazstvo v pretekoch Európskeho pohára v kariére. Šieste miesto z pondelka a utorkový triumf posunuli Adama Žampu až na jedenástu priečku v celkovom hodnotení obrovského slalomu v Európskom pohári. Víťazom sa stal Rakúšan Roland Leitinger.

Dal som do toho všetko, tvrdí Žampa

„Prvé kolo mi vyšlo celkom dobre, hore som bol veľmi rýchly a dolu som urobil menšiu chybu, ale stratil som len 15 stotín za prvým. V druhom kole sa mi hneď na štarte spojili pätky lyží, otočilo ma, ale po pretekoch som ešte nemal. Na tomto krátkom ´obráku´ som dal do toho všetko a jazda mi vyšla super. Napokon je z toho premiérové víťazstvo v Európskom pohári a ešte aj doma, čo je neskutočné. Tak nejako som si to predstavoval,“ uviedol Adam Žampa pre agentúru SITA.

Ide o kategóriu pretekov, ktorá sa úrovňou a obsadením štartovného poľa nachádza pod Svetovým pohárom. V Jasnej pod Chopkom sa po oba dni predstavilo viacero kvalitných pretekárov zo Svetového pohára. Pondelkový víťaz Francúz Cyprien Richard má na konte aj triumf v pretekoch Svetového pohára a jeho krajan Steve Missillier je zasa strieborný z olympijských hier v Soči v ´obráku´.

Pre silný vietor sa súťažilo na skrátenej trati

Za Adamom Žampom skončil v utorok druhý Francúz Greg Galeotti, ktorý v súčte oboch kôl zaostal o 15 stotín sekundy. Tretiu priečku si vybojoval Švajčiar Loic Meillard (+0,20).

Mladší z bratov Žampovcov Andreas obsadil 38. pozíciu s odstupom 3,40 s za Adamom. Ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Samuel Šenkár a Šimon Štancel sa umiestnili v piatej desiatke výsledkovej listiny. V pondelok aj utorok sa súťažilo v Jasnej na skrátenej trati, keďže silný vietor nedovolil organizátorom použiť pôvodné miesto pre štart.

„Snehové podmienky boli dnes lepšie ako včera. Trať lepšie premrzla a perfektne vydržala aj v druhom kole. Je škoda, že nás nepustili úplne zhora z pôvodného miesta štartu, ale teší ma aj víťazstvo na skrátenej trati. Takto krátky ´obrák´ som nezažil prvýkrát, na fisových pretekoch sa jazdia iba takéto krátke,“ dodal Adam Žampa.

Európsky pohár v Jasnej bol testom zjazdovky, na ktorej sa uskutoční v marci 2016 Svetový pohár v obrovskom slalome a slalome žien.

Finále Európskeho pohára – Jasná (SR) – utorok – výsledky:

Obrovský slalom mužov (1.+2. kolo): 1. Adam Žampa (SR) 1:38,34 min, 2. Greg Galeotti (Fr.) +0,15, 3. Loic Meillard (Švaj.) +0,20, 4. Victor Malmström (Fín.) +0,24, 5. Cyprien Richard (Fr) +0,31, 6. Mattias Rönngren (Švéd.) +0,33,…38. Andreas Žampa +3,40, 42. Samuel Šenkár +4,80, 44. Šimon Štancel (všetci SR) +8,00.

Konečné poradie v Európskom pohári 2014/2015 v obrovskom slalome:

1. Roland Leitinger (Rak.) 494 bodov, 2. Rasmus Windigstad (Nór.) 402, 3. Loic Meillard (Fr.) 370,… 11. Adam Žampa 179,… 75. Andreas Žampa (obaja SR) 2

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAndreas Žampa