Česi získali zlato v miešaných štafetách na MS v biatlone

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veronika Vítková
Česká biatlonistka Veronika Vítková. Foto: SITA/AP

KONTIOLAHTI 5. marca (WEBNOVINY) – Reprezentanti Česka sa stali majstrami sveta v miešaných biatlonových štafetách na 2×6 + 2×7,5 km. V úvodnej disciplíne svetového šampionátu vo fínskom Kontiolahti kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec potvrdilo úlohu jedného z favoritov.

Čechom sa na súťažiach darí

Česi boli pred dvoma rokmi na šampionáte v Novom Meste na Morave bronzoví, vlani na zimných olympijských hrách v Soči strieborní a v Kontiolahti skompletizovali medailovú postupku. Na 2. mieste napokon dobehli Francúzi s odstupom 20,2 sekundy, tretí skončili obhajcovia prvenstva z Nórska (+27,7).

Slováci Paulína Fialková, Jana Gereková, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš obsadili s mankom 4:44,7 min napokon až 17. miesto.

Česi boli v miešaných štafetách druhí na pretekoch SP v Novom Meste na Morave, kde triumfovali Nóri. V Östersunde dominovali zasa Francúzi. Do okruhu favoritov na titul patrili aj tímy Nórska, Francúzska, Nemecka a Ruska.

Gereková vytiahla Slovensko na 7. priečku

Po prvej streľbe viedlo nečakane Japonsko pred Ruskom a Slovenskom, keďže veľmi dobre si počínala Paulína Fialková. V bielej stope sa jej však už nedarilo podľa predstáv a súperky ju predstihli. Po druhej streľbe stále viedli Japonky, Slovensko bolo deviate.

Na druhom úseku sa do vedenia prepracovala Češka Gabriela Soukalová, Janka Gereková vytiahla slovenský tím na 7. miesto. Napokon ako prví vďaka skvelej Darii Domračevovej odovzdávali Bielorusi.

Poradie sa nemenilo ani pred záverečným úsekom, Bielorusi viedli pred Čechmi o necelých 12 sekúnd. Slováci po behu Tomáša Hasillu boli desiati. Finišmen českej štafety Ondřej Moravec sa rýchlo dotiahol na Jurija Ľadova a rozhodla ôsma streľba. Bielorus musel na jeden trestný okruh a Moravec s prehľadom doviedol českú štafetu do cieľa. Streľba nešla Martinovi Otčenášovi, ktorý musel absolvovať aj dva trestné okruhy a napokon neudržal miesto v prvej desiatke.

Výsledky – majstrovstvá sveta v biatlone v Kontiolahti:

Miešané štafety 2×6 + 2×7,5 km:

1. Česko (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec) 1:20:27,2 h (0+8)

2. Francúzsko (Anais Bescondová, Marie Dorinová-Habertová, Jean Guillaume Beatrix, Martin Fourcade) +20,2 s (0+8)

3. Nórsko (Fany Welle-Strand Hornová, Tiril Eckhoffová, Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö) +27,7 (1+3), 4. Bielorusko +31,0 (0+7)

5. Rakúsko +1:00,3 min (0+3)

6. Nemecko +1:22,8 (0+6)

17. Slovensko (Paulína Fialková, Jana Gereková, Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš) +4:44,7 (2+10)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriela SoukalováJana GerekováJanka GerekováJohannes Thingnes BöMartin OtčenášPaulína FialkováTomáš Hasilla