Žampa navrhol tri riešenia, jeho otec sa stretol s Ficom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adam Žampa
Slovenský slalomár Adam Žampa. Foto: SITA/AP

VYSOKÉ TATRY 24. marca (WEBNOVINY) – Slovenskému reprezentantovi v zjazdovom lyžovaní Adamovi Žampovi nejde v žiadosti o zmenu krajiny, ktorú by reprezentoval, o sumu 400-tisíc, ale o zlepšenie systému a pravidiel v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Podľa slov úspešného olympionika zo Soči dôvody jeho žiadosti prekrútil šéf úseku alpského lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie Marino Mersich.

„Čakal som, že pán Mersich sa to bude snažiť celé otočiť proti mne a do médií sa použije len suma, ktorá zaujíma všetkých – 400-tisíc eur. Ja ani moji rodičia nežiadame teraz 400-tisíc eur, inak odídeme. Snažím sa poukázať na to, že postavenie profesionálneho tímu a celá sezóna by sa dostala k sume 400-tisíc eur,“ uvádza vo svojom stanovisku na sociálnej sieti Facebook Adam Žampa.

Čo hovoríte na lyžiara Adama Žampu, ktorý chce reprezentovať Rusko?

Pán Mersich zaujal sumou 400-tisíc eur, tvrdí Adam Žampa

Ďalej rozpočítal denné náklady na ubytovanie, cenu lístkov za lanovky a vleky, platy pre členov tímu – pretekárov, trénera, jeho asistenta, servismana a fyzioterapeuta. „Pán Mersich zaujal sumou 400-tisíc eur. Samozrejme, média sa toho chytili. Odvrátil tak pozornosť od problémov, ktoré v SLA sú. Vyšlo mu to, gratulujem! Teraz celé Slovensko rieši sumu 400 000 eur, ale nerieši hlavný dôvod prestupu do inej federácie- Tým je, že chcem trénovať vo federácii, ktorá ma nastavený systém a pravidlá počas celého olympijského cyklu. Pán Mersich, tým ste zasa a znovu poukázali na svoju neschopnosť a opäť potvrdili, ako viete manipulovať a klamať ľudí. Nie ja a moji rodičia, ale vy riešite peniaze namiesto problémov vo vašom úseku,“ doplnil Adam Žampa.

Podľa Tatranca Marino Mersich ako člen marketingovej komisie a šéf Úseku alpských disciplín nenašiel spôsob, ako nájsť sponzorov po posledných úspešných výsledkoch slovenských lyžiarov. „Ja len chcem, aby bol vo veciach poriadok a novú asociáciu som si našiel aj preto, aby som sa mohol posúvať vyššie a ísť si tak za svojím snom,“ priznáva Adam Žampa a navrhuje tri riešenia celej situácie.

Rusko má záujem o Žampu

Prvým je odchod do Ruska, kde tamojšia federácia má záujem o jeho služby. Potrebuje však súhlas SLA. Druhou alternatívou je zostavenie reprezentačného tímu s profesionálnym zabezpečením – trénerom, asistentom, fyzioterapeutom, servismanom, lekárom.

„O reprezentáciu by sa starali a fungovalo by to tak ako vo svete a vo všetkých profi tímoch. Toto riešenie chce však skúseného človeka zo zahraničia, ktorý bude neutrálny a ukáže Slovákom, ako to má fungovať,“ navrhuje Žampa, ktorý túto možnosť nevidí veľmi reálne vzhľadom na dotácie pre SLA. Pri treťom riešení by boli spokojné všetky strany, na základe dohody medzi pretekárom, SLA a ruskou stranou by naďalej reprezentoval Slovensko, ale pripravoval sa s ruským tímom, do ktorého by doniesol na náklady SLA len vlastného servismana a fyzioterapeuta.

„SLA by to vyšlo lacnejšie ako skladať vlastný tím a Rusi by mali rovnako nižšie náklady. Myslím si, že s touto časťou by SLA mala súhlasiť, alebo nech ma pustia reprezentovať inú krajinu, pretože ja naozaj nechcem riešiť ako športovec tieto politické veci. Ja chcem, aby som mohol dosahovať čo najlepšie výsledky a ďalej lyžovať,“ doplnil na sociálnej sieti Facebook Adam Žampa, ktorý nechce byť len priemerným lyžiarom vo svete a chce sa posúvať vyššie.

Čo hovoríte na lyžiara Adama Žampu, ktorý chce reprezentovať Rusko?

Medzičasom sa začal o celú situáciu zaujímať aj premiér Fico

„Toto nie je problém, ktorý riešim len ja, ale aj 99 percent športovcov na Slovensku. Verím, že týmto sa to celé začne a časom sa to pre všetkých športovcov na Slovensku zmení a budú sa môcť venovať športu na 100 percent, a nie ako to mnohí robia, že cez letné prázdniny si zarábajú na brigádach, aby mohli ísť v zime na majstrovstvá sveta. Toto sa musí zmeniť,“ dodáva Adam Žampa a vyjadruje podporu Jurajovi Sinayovi pre prácu v manažérskej funkcii v SLA.

Medzičasom sa začal o celú situáciu zaujímať aj premiér SR Robert Fico a v utorok sa stretol s otcom Adama Žampu Tomášom. Na schôdzke dostal podľa webu Denníka N predseda vlády informácie o situácii v Slovenskej lyžiarskej asociácii a budúcnosti lyžiara.

„Výsledky ešte nemáme. Skôr sme obaja konštatovali, prečo k tomuto došlo a že chcem utvoriť podmienky pre šport na Slovensku. Premiéra mrzí, že by pretekár odišiel, mňa to mrzí tiež. Budeme pracovať na tom, aby sme utvorili Adamovi podmienky,” uviedol podľa webu Denníka N Tomáš Žampa.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0“; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‚script‘, ‚facebook-jssdk‘));

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam ŽampaAndreas ŽampaRobert Fico