Phelps má za sebou víťazný návrat, zdolal dlhoročného rivala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michael Phelps
Americký plavec Michael Phelps vo štvrtok triumfoval za 52,38 pred dlhoročným rivalom Ryanom Lochtem. Mesa, 15. apríl 2015. Foto: SITA/AP

MESA 17. apríla (WEBNOVINY) – Najúspešnejší olympionik histórie Michael Phelps má za sebou úspešný návrat do bazénov po treste za šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

Na plaveckom mítingu v Mese, jeho prvom po ôsmich mesiacoch, vyhral osemnásťnásobný olympijský víťaz vo štvrtok preteky na 100 m motýlik za 52,38 a začal svoje snaženie o piaty štart pod piatimi kruhmi na budúci rok v Riu de Janeiro. „Myslím si, že to bolo v poriadku. Nie je veľa vecí, ktoré by musel zlepšiť,“ tvrdil tréner Bob Bowman.

Sústredí sa na drobné detaily

Vlani vyhral Phelps v Mese za 52,13, tento rok sa o vyše dve desatiny zhoršil. Aj tentoraz bojoval s dlhoročným rivalom Ryanom Lochtem, ktorý dohmatol druhý za 53,11.

Phelps naposledy plával vlani v auguste na Panpacifickom šampionáte. V hľadisku ho vo štvrtok podporovali jeho matka i snúbenica Nicole Johnsonová. „Dostal som sa do dobrého bodu. Som však na seba vždy tvrdý a viem, že sa musím ešte zlepšovať. Sústredím sa na drobné detaily, ktoré môžu pomôcť,“ povedal Phelps, ktorý počas high-tech éry plával v roku 2009 stovku motýlik za 49,82.

Vlano šoféroval opitý

Dvadsaťdeväťročný Baltimorčan minulý rok šoféroval s 1,4 promile alkoholu v krvi, za čo dostal od americkej federácie USA Swimmings polročný zákaz štartovať na domácich mítingoch a dištanc pre majstrovstvá sveta pre porušenie štatútu reprezentanta USA. Súd mu vymeral ročné väzenie s osemnásťmesačnou podmienkou.

V ďalších pretekoch v Mese vyhrala osemnásťročná hviezda Katie Ledecká 200 m voľný spôsob za 1:56,79 min. Už v stredu triumfovala na 1500 m. V polohových pretekoch na 400 m dohmatla Ledecká piata, vyhrala Maďarka Katinka Hosszúová za 4:36,77.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katie LedeckáKatinka HosszúováMichael Phelps