Horolezec Hámor cíti smútok a súcit, mysľou je v Nepále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Hámor
Slovenský horolezec Peter Hámor. Foto: SITA/AP

POPRAD 28. apríla (WEBNOVINY) – Slovenský horolezec Peter Hámor sa vrátil z expedície Himalayaadventure bez toho, aby vystúpil na ôsmu najvyššiu horu planéty – Manaslu (8163 m. n. m.).

Hámor už vystúpil na 12 zo 14 osemtisícoviek

Ako informuje jeho internetová stránka, pri balení materiálu do základného tábora pod Manaslu sa zranil a pri páde si zlomil rebrá. Po dvoch dňoch zvažovania to napokon „zabalil“ a vrátil sa na Slovensko.

„Tento rok mi nebolo súdené vystúpiť na vrchol Manaslu. Stačil jeden nešťastný krok a expedícia sa pre mňa skončila. Všetky pokusy zmierniť bolesti a pokračovať vo výstupe boli neúspešné, preto padlo definitívne rozhodnutie. Koniec,“ uviedol najznámejší súčasný slovenský horolezec na svojom serveri peterhamor.sk.

Viac ako neúspech, trápi Hámora ničivé zemetrasenie v Nepále

Hámor už vystúpil na 12 zo 14 osemtisícoviek a práve Manaslu je jednou z tých dvoch, ktoré mu ešte chýbajú v jeho himalájskom životopise. Momentálne ho však viac ako neúspech expedície trápi to, čo sa stalo v Nepále v uplynulých dňoch.

Obrazom: Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie

Ničivé zemetrasenie prinieslo doteraz 4349 obetí na životoch, ďalších 7000 ľudí utrpelo zranenia a desaťtisíce Nepálčanov zostali bez domova. Podľa správy OSN postihlo zemetrasenie s magnitúdou 7,9 celkovo 8 miliónov ľudí a 1,4 milióna potrebuje potravinovú pomoc.

„Už dva dni som na Slovensku, ale mysľou som stále v Nepále. Plač, strach, utrpenie, bolesť, skaza a smrť. Môj mozog to všetko ešte stále nie je schopný úplne spracovať. Neúspechy nás učia pokore a trpezlivosti, ale toto?! Najvýraznejšie cítim súcit a smútok. Jednoducho tomu nemôžem uveriť. Chrbát síce stále bolí, na to však existujú lieky. Ako však liečiť bolesť v duši?,“ napísal Peter Hámor.

Video: Počet obetí stále stúpa, už presiahol hranicu 4000
Video: V nedeľu zasiahlo Nepál ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 6.7

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Hámor