Volejbalistky si skomplikovali cestu na ME, prehrali v Baku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volejbal
Slovenské volejbalistky nezvládli koncovky setov. Foto: facebook.com/svf.sk

BAKU 23. mája (WEBNOVINY) – Slovenská ženská volejbalová reprezentácia prehrala v sobotňajšom prvom zápase záverečnej III. fázy kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy v azerbajdžanskom Baku s domácim výberom 0:3 (-22, -18, -23) a skomplikovala si cestu na záverečný turnaj kontinentálneho šampionátu.

Odvetný súboj je na programe 30. mája o 18.00 h v Leviciach, Slovenky musia pre postup zvíťaziť 3:0 alebo 3:1 a následne uspieť aj v rozhodujúcom „zlatom sete“ do 15 bodov.

Zverenky trénera Mareka Rojka boli blízko čiastkovému úspechu v podobe zisku setu v prvej a aj tretej časti hry, nedokázali však vyťažiť z priebežného viacbodového náskoku a domáce volejbalistky zakaždým otočili skóre vo svoj prospech.

Kontinentálny šampionát v Belgicku a Holandsku sa uskutoční 26. septembra – 4. októbra 2015. Slovenské volejbalové reprezentantky v prípade postupu budú účinkovať v základnej B-skupine spoločne s domácimi hráčkami Belgicka, Turkyňami a Maďarkami.

Azerbajdžan – Slovensko 3:0 (22, 18, 23)

81 min, rozhodovali: Senyurt (Tur.) a Batiuk (Ukr.), 1000 divákov

Zostavy:

Azerbajdžan: Pozňaková, Kurtová, Bajramovová, Abdulazimovová, Židkovová, Rahimovová, libero V. Mammadovová (Kiseľovová)

Slovensko: Crkoňová, Pencová, Kóšová, Radosová, Noseková, Koseková, libero Valachová (Kubová, Dudová, Herelová, Drobňáková, Hrončeková)

Hlasy (zdroj: cev.lu):

Oksana Kurtová (kapitánka Azerbajdžanu): „Chcela by som pogratulovať môjmu tímu k víťazstvu, mohli sme však hrať aj lepšie. Mali sme problémy s príjmom aj v obrane, taktiež podanie sme mohli zvládnuť lepšie. Naše útoky a bloky však boli dobré a nimi sme si zabezpečili výhru. Odvetný zápas na Slovensku odohráme 30. mája. Nemáme mnoho času na prípravu, pokúsime sa vyvarovať chýb, ktorých sme sa dnes dopustili.“

Martina Noseková (kapitánka SR): „Začali sme celkom dobre, nedokázali sme však vytrvať v takom tempe do konca prvého setu a tie najdôležitejšie body sme nezískali. Nedokázali sme zastaviť Rahimovovú, poľahky udierala ponad náš blok. Dnes sme nemali útočiacu hráčku, ktorá by dokázala odpovedať na jej skvelý výkon.“

I. set

Slovenky sa favorizovaného súpera na jeho palubovke nezľakli a v úvode prvého setu viedli 6:2. Domáce volejbalistky síce dokázali kontrovať (7:7), no mierny náskok si aj naďalej udržiavali zverenky trénera Rojka. Smečiarka Radosová štyrmi esami v sérii zvýšila rozdiel na 14:9, počas druhého technického oddychového času viedli hráčky SR 16:10.

Azerbajdžankám nefungoval na tradičnej úrovni príjem podania; Slovenky, naopak, viac ráz umne zasiahli v poli. Domáce si však pomohli kvalitným servisom a opäť vyrovnali (17:17). Nerozhodne to bolo aj v závere prvej časti (22:22), koncovku však napokon pre seba uchmatli domáce volejbalistky (25:22).

II. set

Začiatok druhého setu patril Azerbajdžankám – od stavu 4:4 si postupne vypracovali šesťbodový náskok (12:6). Hráčkam SR chýbala agresivita, ku ktorej ich počas druhého technického oddychového času nabádal aj kouč Rojko. Zverenky jeho slová vypočuli a ziskom štyroch bodov po sebe znížili na 15:16. Odpoveďou domácich volejbalistiek bola trojbodová šnúra – 19:15. Kóšovej eso znamenalo skóre 17:19 z pohľadu Sloveniek, potom však Rojkove zverenky získali už len bod a druhé dejstvo prehrali 18:25.

III. set

V úvode tretieho setu vyrovnala skóre Pencová (5:5) a Koseková blokom poslala svoj tím do vedenia 8:7. Slovenky zvýšili na 13:10 a tréner domáceho družstva požiadal o oddychový čas. Po technickom prerušení viedli Rojkove zverenky sľubne 17:13, nedokázali však z výhody vyťažiť. Azerbajdžanky vyrovnali (17:17) a následne aj otočili skóre vo svoj prospech (21:19). Víťazstvo bez straty setu si už domáce hráčky nenechali vziať (25:23). Z domáceho prvého duelu barážového dvojzápasu vyťažili tri body, Slovenky nezískali ani jeden bod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia žien