Triatlonista Varga bojoval o medailu na európskych hrách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Varga
Richard Varga Foto: SITA/AP

BAKU 14. júna (WEBNOVINY) – Víťazom súťaže mužov v triatlone na I. európskych hrách v Baku sa stal Brit Gordon Benson. V súčte plávania, cyklistiky a záverečného behu dosiahol čas 1:48:31 h. Slovenský reprezentant Richard Varga, ktorý bol jedným z favoritov na medailu, obsadil 5. miesto s odstupom 1:01 min.

Druhý slovenský reprezentant Lukas Šiška dobehol na 44. pozícii z celkového počtu 46 pretekárov, ktorí boli klasifikovaní v cieli. V náročných podmienkach v úmornom teple vzdalo preteky 11 triatlonistov, resp. niektorí boli dobehnutí o kolo.

Varga najviac bojoval s horúčavou

„Dnes som nemohol skončiť lepšie. Dal som do pretekov všetko, na viac som nemal. Trocha ma mrzí, že som nenašiel správne nohy v behu, ktoré som mal minulý týždeň alebo pred dvoma. Aj taký je šport. Veľakrát som musel zabojovať počas týchto pretekov. Som rád, že mi vyšiel cyklistický únik a mohol som držať svoje tempo. Dnes som najviac bojoval s horúčavou. Najhorší bol pre mňa pre ťažké nohy záverečný beh,“ zhodnotil Richard Varga.

„Bola to pre mňa vynikajúca skúsenosť. Dnes som sa cítil dobre, nevyplával som však, ako viem. Bohužiaľ, mal som na bicykli pád a stratil som kontakt so skupinou. V behu som sa snažil ísť čo najlepšie,“ uviedol Lukas Šiška.

Obrazom: Otvárací ceremoniál I. európskych hier v Baku

Striebornú medailu si vybojoval Portugalčan Silva

Varga po úvodnej plaveckej časti na 1500 metrov bol lídrom súťaže. Prvú pozíciu si udržal aj po 40 kilometrov na bicykli, ale v záverečnom behu na 9945 metrov sľubnú priečku na stupňoch víťazov neudržal. Od bronzovej medaily domáceho Rostislava Pevcova ho delilo 28 sekúnd. Striebornú medailu si vybojoval Portugalčan Joao Silva.

Varga podľa predpokladov najrýchlejšie zvládol úvodnú plaveckú časť v mori a na bicykel nasadal s trojsekundovým náskokom pred Švajčiarom Andreom Salvisbergom a Rusom Dmitrijm Poľanským, ktorý neskôr odstúpil. V cyklistickej časti sa vpredu sformovala šesťčlenná skupina, ktorá mala istý čas pred hlavným poľom náskok do 30 sekúnd.

Neskôr to v úniku skúšal Brit Thomas Bishop, ale na konci 40 kilometrov dlhého úseku na bicykli bol vpredu opäť Varga spoločne s Nemcom reprezentujúcim Turecko Jonasom Schomburgom, Švajčiarom Salvisbergom a Britom Bensonom.

Benson sa vzdialil svojím kolegom vpredu

Spomenuté trio ušlo slovenskému reprezentantovi, ktorý si ešte po polovici bežeckého úseku udržiaval 4. miesto s odstupom 18 sekúnd. V záverečných 5 kilometrov sa v poradí veľa zmenilo. Benson sa vzdialil svojím kolegom vpredu a stal sa prvým víťazom európskych hier.

Výborne finišovali Portugalčan Silva a Azerbajdžanec Pevcov, ktorí sa napokon predrali na medailové pozície z druhej polovice prvej desiatky. Varga prišiel do cieľa s vypätím všetkých síl na 5. priečke tesne pred Schomburgom.

Výsledky – nedeľa – EH v Baku:

Triatlon – muži (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika, 9,945 km beh): 1. Gordon Benson (V. Brit.) 1:48:31 h, 2. Joao Silva (Portug.) +11 s, 3. Rostislav Pevcov (Azer.) +33, 4. Alexandr Latin (Est.) +50, 5. Richard Varga (SR) +1:01 min, 6. Jonas Schomburg (Tur.) +1:03,…44. Lukas Šiška (SR) +12:26

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard Varga