Slovenky si vystrieľali striebro, Rehák Štefečeková aj zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zuzana Rehák Štefečeková
V striebornom tíme bola aj Zuzana Rehák Štefečeková. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

MARIBOR / PRAGERSKO 26. júla (WEBNOVINY) – Slovenské reprezentantky v trape žien sa na majstrovstvách Európy v streľbe z guľových a brokových zbraní v slovinskom Pragersku neďaleko Mariboru postarali o dvojnásobné rozšírenie medailovej zbierky na štyri cenné kovy.

K dvom skeetarskym medailám z piatka pridali v nedeľu najskôr striebro v tímovej súťaži, potom individuálne zlato zásluhou Zuzany Rehák Štefečekovej a zlepšili aktuálnu bilanciu SR na 2 – 2 – 0. Bonusom je vybojovanie olympijskej miestenky v podaní Rehák Štefečekovej.

O úspech družstva sa postaralo trio Jana Mezeiová, Zuzana Štefečeková a Lucia Boorová, ktoré celkovo dosiahlo 210 bodov a vďaka o bod lepšiemu súčtu posledný položiek odsunulo za seba Francúzky. Pred Slovenkami, ktoré sa v doterajšej histórii tešili druhýkrát z pódiového umiestnenia (pred dvoma rokmi boli v totožnej zostave v nemeckom Suhle tretie), skončili len Talianky (211).

Rehák Štefečeková si zaistila olympiádu

Zverenky trénera Branislava Slamku si úspešne počínali aj v súťaži jednotlivkýň, keď sa až dve kvalifikovali do vyraďovacej časti, kde sa bojovalo nielen o miesta na stupni víťazov, ale aj jedinú olympijskú miestenku.

Obe si zo strelnice Gaj odniesla Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá mala na konte 71 terčov (25-23-23) a po kvalifikácii si jedno z troch zostávajúcich miest do semifinále zaistila v konkurencii ďalších piatich súperiek až v dodatočnom k. o. rozstrele. V semifinále zaváhala len na siedmom terči a do finále išla ako prvá (14). V ňom od začiatku viedla, ale chyby na štvrtom a šiestom terči jej na chvíľu skomplikovali situáciu.

V ďalšom priebehu síce ešte dvakrát netrafila (10. a 13. terč), ale Ruska Jekaterina Rabajová v druhej polovici finále minula ešte ďalších päť „asfaltových holubov“, a tak vďaka triumfu 11:8 bolo premiérové kontinentálne prvenstvo nitrianskej rodáčky na svete (1 – 3 – 2). K nemu pridala ešte vytúženú olympijskú miestenku, hry v brazílskom Riu de Janeiro budú pre dvojnásobnú striebornú medailistku spod piatich kruhov už tretie v kariére.

„ME neboli nikdy mojou silnou súťažou, takže som veľmi rada, že som prvýkrát kontinentálnou šampiónkou. Je však na nezaplatenie, že je to spojené s miestenkou na OH. Po kvalifikácii som bola namosúrená, lebo som tam porobila chyby. V ostatnom čase je rozstrel mojou silnou stránkou a vyšlo mi to v ňom aj tentoraz. Vidím to tak, že rozstrel ma posilnil, aby som viac bojovala vo finále. Výhodou ruskej súperky bolo to, že sa od nej menej očakávalo. Viedla som o dva terče, potom už len o jeden, tak som sa to snažila udržať a podarilo sa. Som neskutočne šťastná, že už konečne odpadne tlak v súvislosti s bojom o účasť na olympijských hrách,“ uviedla 31-ročná členka Športového centra polície Bratislava.

Pre Rehák Štefečekovú je víťazstvo v Pragersku druhým tohtoročným pódiovým umiestnením po 3. mieste zo Svetového pohára v Al Aine (okrem toho má zlato z tímového mixu na EH v Baku). Celkovo si vybojovala zatiaľ dvadsaťdeväť individuálnych cenných kovov z vrcholných podujatí, ako sú OH, MS, ME a SP (9 – 10 – 10), z toho dvadsaťsedem seniorských (9 – 10 – 8).

Mezeiová zopakovala svoje umiestnenie spred dvoch rokov

Jana Mezeiová sa skvele uviedla po narodení syna a výkonom 72 terčov (23-24-25) sa stala víťazkou kvalifikácie, vďaka čomu postúpila druhýkrát na kontinentálnom šampionáte medzi najlepšiu šesticu.

V semifinálovej položke však trojnásobná medailistka z MEJ zaváhala až päťkrát (pri 1., 3., 4., 8. a 15. terči) a skončila šiesta. Dvadsaťdeväťročná trapistka si zopakovala svoje umiestnenie spred dvoch rokov zo šampionátu v nemeckom Suhle.

„Vôbec som nepočítala, že postúpim do semifinále, takže som nadmieru spokojná. Navyše som šťastná, že Zuzka získala olympijskú miestenku,“ s radosťou skonštatovala Mezeiová.

Tretia zo slovenských trapistiek Lucia Boorová skončila so 67 terčmi (20-23-24) na 19. mieste. Slovenskí strelci majú aktuálne už 5 miesteniek na OH 2016, vlani ich získali Erik Varga v trape, Danka Barteková v skeete, pištoliar Juraj Tužinský a tento rok sa pridal aj ďalší pištoliar Pavol Kopp.

Výsledky – nedeľa:
trap

ženy: 1. Zuzana Rehák Štefečeková (SR) 71 – semifinále 14, finále 11, 2. Jekaterina Rabajová (Rus.) 71 – semifinále 13, finále 8, 3. Jessica Rossiová (Tal.) 71 – semifinále 12, o 3. miesto 13, … 6. Jana Mezeiová 72 – semifinále 10, 19. Lucia Boorová (obe SR) 67

družstvá: 1. Taliansko 211, 2. Slovensko 210 (72), 3. Francúzsko 210 (71)

juniorky: 1. Julia Savelievová (Rus.) 64 – semifinále 10+2, finále 13, 2. Fiammetta Rossiová (Tal.) 64 – semifinále 11, finále 10, 3. Jekaterina Subotinová (Rus.) 67 – semifinále 10+1, o 3. miesto 13

družstvá: 1. Taliansko 201, 2. Rusko 186, 3. Veľká Británia 181

rýchlopalná pištoľ 2×30

juniori: 1. Jean Quiquampoix (Fr.) 31 – finálový junior. svet. rekord (v kvalifikácii 589 – junior. svet. rekord), 2. Lukáš Skoumal (ČR) 20 (562), 3. Viačeslav Perelygin (Rus.) 18 (571)

družstvá: 1. Francúzsko 1708, 2. Rusko 1670, 3. Nemecko 1652

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka BartekováErik VargaJuraj TužinskýPavol KoppZuzana Rehák ŠtefečekováZuzana Štefečeková