Česi oprášia slávu legendy, Emil Zátopek sa objaví v komikse

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Emil Zátopek
Foto: Archívne foto SITA/AP

BRATISLAVA 28. júla (WEBNOVINY) – Spisovateľ Jan Novák a výtvarník Jaromír Švejdík známy pod pseudonymom Jaromír 99 pripravujú komiks o viacnásobnom olympijskom šampiónovi Emilovi Zátopkovi.

Titul priblíži život atléta od narodenia v roku 1922 až po jeho legendárne víťazstvá na Olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952. Na pulty kníhkupectiev by sa mal dostať na jar.

Pôvodne mali natočiť film

Novák pôvodne písal scenár pre film, ktorý chystá režisér David Ondříček. „Niekedy pred šiestimi rokmi mi povedal, že by rád nakrútil niečo o Emilovi Zátopkovi. Žiadnu konkrétnu predstavu ani tému nemal a ja som v tej dobe o žiadnom filmovom príbehu o Zátopkovom živote nevedel,“ prezradil Novák.

„Pred tromi rokmi, v dobe londýnskej olympiády, som náhodou narazil na príbeh, z ktorého by sa film o Zátopkovi dal urobiť. Išlo o jeho vzburu voči vtedajším športovým a vojenským autoritám v roku 1952,“ povedal literát.

Zároveň vysvetlil, že Zátopek vtedy vyhlásil osobný štrajk, keďže jeho kolegovi Stanislavovi Jungwirthovi odmietli vydať pas, pretože jeho otec bol vo väzení pre rozprávanie protištátnych vtipov.

Práca spisovateľa nemala vyjsť navnivoč

„To, čo sa potom dialo v Prahe a Helsinkách, je podľa môjho názoru skvelý filmový príbeh,“ uviedol Novák. Po dohode s Ondříčkom sa pustil do písania scenára, no po dokončení sa ho tvorcovia filmu rozhodli nepoužiť.

Spisovateľ nechcel, aby jeho práca vyšla navnivoč, a tak sa rozhodol prerobiť scenár do komiksu. S tým mu pomáha spoluautor grafických príbehov o Aloisovi Nebelovi Jaromír 99.

„Spolupráca s Jaromírom je skvelá. Má filmové videnie, dobré nápady a pokoru samouka,“ pochválil si spoluprácu Novák. „Komiks skvele pojal graficky i farebne a ja sa vždy teším na ďalšiu várku obrázkov,“ doplnil.

Emil Zátopek (1922 – 2000)

vybojoval na OH 1948 v Londýne zlatú medailu v behu na 10 000 metrov, aby sa o štyri roky neskôr v Helsinkách stal hrdinom olympiády s doteraz neprekonaným ziskom troch zlatých vytrvaleckých medailí, ktoré získal v behoch na 5 000 a 10 000 metrov, ako aj vo svojom debutovom maratóne. Jeden z najlepších atlétov všetkých čias vytvoril 18 svetových rekordov a získal aj tri zlaté medaily na ME 1950 – 1954.

Muž, ktorý ukončil aktívnu športovú kariéru v roku 1958, sa o desať rokov neskôr angažoval za obrodný proces v bývalom Československu a proti okupácii krajiny armádami piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy. Následne musel opustiť armádu a hľadať si živobytie v inej oblasti. Posmrtne mu udelili Medailu Pierra de Coubertina. Spomínaný film o atlétovi by sa mal do kín dostať na budúci rok.

Jan Novák

spolupracoval ako scenárista na filme Miloša Formana Valmont (1989). Okrem toho napísal scenáre filmov Báječná léta pod psa (1997) a Nedodržaný sľub (2009). Medzi jeho romány patria Samet a pára (1992), Komouši, grázlové, cikáni, fízlové & básníci (1995) či Zatím dobrý (2004). So synom Adamom nakrútil dokumenty Občan Václav Havel cestuje na dovolenku (2005) a Občan Havel přikuluje (2009).

Informácie pochádzajú z webovej stránky www.idnes.cz a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe David OndříčekEmil ZátopekJán NovákVáclav Havel