Rio zapriahlo akademikov, olympionikom vyčistia vodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rio de janeiro
Brazílčania zapriahli univerzity do čistenia vody pred olympijskými hrami 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 4. augusta (WEBNOVINY) – Rok pred slávnostným otvorením olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro sa do riešenia blamáže so zdraviu škodlivou vodou pre športoviská zapojilo niekoľko brazílskych univerzít a výskumných centier.

Zamerajú sa na zátoku Guanabara, kde by sa mali konať preteky v jachtingu a kde doteraz zlyhali všetky pokusy vyčistiť vodu od odpadkov a splaškov z mesta. Zmluvu o spolupráci podpísal s akademikmi guvernér štátu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezao, ktorý dohodu označil za „veľmi dôležitý krok“ k splneniu sľubu daného pri víťazstve kandidatúry Ria.

Brazílčania sa pred viac ako šiestimi rokmi zaviazali radikálne znížiť znečisťovanie zátoky. Z ôsmich plánovaných čističiek postavili iba jednu, ktorá filtruje vodu z riek prinášajúcich do Guanabary tony odpadu z mesta. Pezaov úrad tvrdí, že úroveň čistenia vody sa podarilo zvýšiť zo 17 na 49 percent.

Pôvodné plány však hovorili o 80 percentách a už dávnejšie je isté, že sa ich nepodarí naplniť. „Urobili sme chybu. Ďalšie si už nemôžeme dovoliť,“ citoval Pezaa internetový portál UOL. Zástupca jednej z univerzít Rogerio Vale otvorene vyhlásil, že riešene problému je otázkou desaťročí. „Hovoríme možno o dvadsiatich rokoch. Zátoku dokážeme dostať do dobrého stavu v roku 2025, 2030, možno až 2035.“ Zmluvu so štátom Rio de Janeiro podpísalo sedem univerzít, z nich šesť je financovaných z verejných zdrojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia