Plavci na MS zlepšili svetové rekordy, Nagy získal slovenský

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Nagy
Slovenský plavec Richard Nagy. Foto: archívne, Jozef Jakubčo

KAZAŇ 4. augusta (WEBNOVINY) – Richard Nagy zatiaľ drží slovenskú vlajku na plaveckých majstrovstvách sveta v dlhom bazéne v ruskej Kazani. Po krauliarskej štvorstovke sa slovenský kráľ dlhých dištancií postaral o zlepšenie národného rekordu aj na dvojnásobnej dlhej trati.

Úradujúci najlepší republikový plavec zvládol utorkovú rozplavbu 800 metrov voľný spôsob za 7:55,31 minút, čím pokoril vlaňajšie osobné aj slovenské maximum 7:56,28 z ME v Berlíne.

Kazanský čas v tejto neolympijskej disciplíne mu nestačil na prienik do osemčlenného finále, ktoré je na programe v stredu. Nagy obsadil konečnú 18. priečku. „Zlý čas, vôbec s ním nie som spokojný. Prvých 400 m som šiel dobre, aspoň na pocit, druhú polovicu trate zle. Veril som si na čas okolo 7:53,““ uviedol v prvej reakcii zverenec Gabriela Barana.

V sobotu sa Nagy predstaví v bratislavskom klube J&T Sport Team predstaví na obľúbenej tisícpäťstovke, potom v nedeľu naňho čaká dlhá polohovka.

„Mám pred sebou ešte dve disciplíny a teším sa, že konečne zaplávam niečo poriadne. Atmosféra je tu parádna, býva vypredané, a keď štartuje domáci Rus, ide to tu vybuchnúť. Podmienky sú dobré, akurát rozplavovací bazén sa nachádza vonku, čo je trochu problém, keďže ráno a večer tu býva celkom kosa. Prežiť sa to však dá,“ doplnil Richard Nagy.

Listopadová do semifinále nepostúpila

Najlepšia slovenská plavkyňa Katarína Listopadová obsadila 29. miesto v utorkových rozplavbách 200 metrov voľný spôsob na majstrovstvách sveta v dlhom bazéne v ruskej Kazani.

Bratislavčanka dohmatla za 2:00,69, jej osobný rekord je 1:59,51. Národné maximum 1:58,32 od roku 2000 stále drží Martina Moravcová.

Z prvej priečky do kazanského semifinále krauliarskej dvojstovky postúpila Američanka Katie Ledecká (1:55,82), na najlepšiu šestnástku potrebovala Listopadová aspoň 1:58,68.

Cameron van der Burgh utvoril svetový rekord

Juhoafrický plavec Cameron van der Burgh utvoril v dlhom bazéne ďalší svetový rekord na 50 metrov prsia. Dvadsaťsedemročný rodák z Pretórie posunul v utorok v rozplavbách šprintu na MS v ruskej Kazani vlastné maximum 26,67 z Ríma 2009 na terajších 26,62 sekúnd.

Pred Van der Burghom sa o štyri svetové rekordy na tohtoročnom šampionáte postarali výlučne ženy. „Je pekné pridať sa k dámam v tejto ‚zábavke‘. V semifinále a finále sa určite môžeme pripraviť na ďalší rekord,“ povedal Juhoafričan, ktorý v pondelňajšom finále prsiarskej stovky obsadil druhú priečku, ale obracal ako prvý za 26,79 s. „Už v pondelok som vedel, že som rýchly, teraz som mal šťastie na dobrý dohmat,“ dodal Van der Burgh.

Slovenský reprezentant Marek Botík obsadil 33. priečku za 28,26 s. Bola to jediná disciplína 24-ročného člena VŠK UK Bratislava na šampionáte, ktorý je držiteľom národného rekordu 27,82 s.

Peaty a Ledecká ďalšími rekordérmi

Britský prsiarsky fenomén Adam Peaty o dve desatiny sekundy prekonal predpoludňajší svetový šprintérsky rekord Camerona van der Burgha na MS v plávaní v dlhom bazéne. Juhoafričan triumfoval v rozplavbách za 26,62 s, 20-ročný Angličan dohmatol v popoludňajšom semifinále za 26,42. Finále 50 m prsia s osmičkou najlepších je na programe v stredu.

Americká plavkyňa Kathleen „Katie“ Ledecká sa v dlhom bazéne postarala o ďalšie zlepšenie svetového maxima na 1500 m voľný spôsob. Osemnásťročná Washingtončanka triumfovala v utorňajšom finále kráľovskej vytrvaleckej disciplíny za 15:25,48 min. Predtým v pondelňajšej rozplavbe dohmatla za 15:27,71 min. Pre porovnanie: slovenský národný rekord Veroniky Kolníkovej z apríla 2011 má hodnotu 17:18,67.

Majstrovstvá sveta v plávaní v dlhom bazéne – Kazaň (Rus.) – utorok:
800 m v. sp. – muži – rozplavby:

1. Connor Jaeger (USA) 7:44,77, … 18. Richard Nagy (SR) 7:55,31 – rekord SR – nepostúpil do finále

200 metrov v. sp. – ženy – rozplavby:

1. Katie Ledecká (USA) 1:55,82, …29. Katarína Listopadová (SR) 2:00,69 – nepostúpila do semifinále

50 metrov prsia – muži – rozplavby:

1. Cameron van der Burgh (JAR) 26,62 – svetový rekord, … 33. Marek Botík (SR) 28,26 – nepostúpil do semifinále

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam PeatyKatarína ListopadováKatie LedeckáMartina MoravcováRichard Nagy