Dopingový škandál zasiahol aj Slovensko, atléti sú podozriví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Majstrovstvá Európy v atletike v Zürichu
Mária Gáliková (uprostred vzadu) v chôdzi na 20 km počas 22. ročníka ME v atletike vo švajčiarskom Zürichu. Švajčiarsko, Zürich, 14. august 2014. Foto: SITA/Pavol Uhrin

LONDÝN 4. augusta (WEBNOVINY) – Osem percent testov krvi slovenských atlétov zo súboru, ktorý je predmetom čerstvého možného veľkého dopingového škandálu v tomto odvetví, ukázalo abnormálne hodnoty. V rámci mapovania aféry o tom v príslušnom prehľade referuje britský Daily Mail. Na prvej priečke v tejto štatistike je Rusko (30%) pred Ukrajinou (28%) a Tureckom (27%). SR je v spoločnosti Portugalska, Kataru, Etiópie a Kuby.

Materiály preverí nezávislá komisia WADA

Nemecká televízia ARD/WDR a britské periodikum The Sunday Times pred niekoľkými dňami na základe správy tajného informátora referovali, že viac ako 800 atlétov (z 5000 testovaných a dovedna 12 000 kontrol) vrátane medailistov z vrcholných podujatí v rokoch 2001 – 2012 si mohlo k výsledkom pomôcť zakázaným spôsobom. Podľa Sunday Times až 144 medailí vrátane 55 zlatých na MS a OH v období 2001 až 2012 získali atléti s podozrivými výsledkami testov.

Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Craig Reedie sľúbil, že materiály zverejnené prostredníctvom významných európskych médií sa stanú predmetom vyšetrovania nezávislej komisie WADA. Pripomenul, že Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) a WADA v nedávnej minulosti spolupracovali pri objasňovaní dvoch predchádzajúcich dokumentov odvysielaných ARD/WDR, ktoré sa týkali obvinení zo systematického dopingu v ruskom atletickom prostredí.

Slovenský zväz informácia prekvapila

Slovenský atletický zväz pozorne sleduje informácie týkajúce sa veľkého množstva podozrivých vzoriek krvných testov vyše 800 atlétov z celého sveta z obdobia rokov 2001 – 2012, ktoré nedávno priniesli nemecká televízia ARD/WDR a britský denník Sunday Times. Ďalšia informácia zverejnená dnes v inom britskom denníku Daily Mail, že 8 percent vzoriek slovenských atlétov vo vytrvalostných disciplínach vykázalo podozrivé hodnoty, nás prekvapila. Zatiaľ však nemáme žiadne oficiálne informácie z Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ktoré by tieto údaje potvrdzovali, a preto sa k tejto téme nemôžeme relevantne vyjadriť,“ napísal Peter Korčok, predseda Slovenského atletického zväzu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia