Trio Sloveniek myslí na postup, v Číne ich čaká ťažká úloha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martina Hrašnová dobyla Kawasaki. Foto: SITA/AP

PEKING 25. augusta (WEBNOVINY) – Po utorkovej pauze zasiahnu v najbližších dňoch do bojov na 15. majstrovstvách sveta v atletike v Pekingu ďalší slovenskí reprezentanti.

Už v stredu skoro ráno stredoeurópskeho času sa vo Vtáčom hniezde predstavia osemstovkárka Lucia Hrivnák Klocová a kladivárka Martina Hrašnová.

Hrivnák Klocová verí aj v šťastie

„Môj cieľ je bežať čo najlepšie. Čas nie je teraz dôležitý, chcem postúpiť do semifinále. Azda sa nám s trénerom Sloukom podarilo nastaviť záverečnú prípravu tak, že mi bude priať aj športové šťastíčko,“ uviedla Hrivnák Klocová, ktorá štartuje na svojich šiestych MS.

Pobeží vo IV. zo šiestich rozbehov spolu so svetovou dvojkou roka Kubánkou Almanzovou či bývalou majsterkou sveta z Osaky 2007 Jepkosgeiovou z Kene. Prvé tri postúpia priamo do semifinále, kam sa dostane aj šesť s najlepšími časmi.

Hrašnovú poteší aj prvá šestka

Dvojnásobná kladivárska vicemajsterka Európy Martina Hrašnová hádže v B-skupine, limit na automatický postup do dvanástky je 72,50 m.

„Viem, že na MS necestujem v ideálnej forme. Napriek tomuto by som bola veľmi sklamaná, keby som chýbala vo finálovej dvanástke. V úvode sezóny som si myslela, že budem môcť bojovať o medaily, ale teraz by ma veľmi potešila prvá šestka,“ uviedla na margo svojich ambícií 32-ročná Banskobystričanka, ktorej druhú časť sezóny a záverečnú prípravu komplikovali zranenia.

„Žiaľ, objavila sa celková únava a problémy s technikou vyplývajúce zo zlej koordinácie pohybov. Napriek tomu nie som rezignovaná, chcem zabojovať o čo najlepšie umiestnenie.“ V kladivárskej kvalifikácii štartuje 31 pretekárok, Hrašnová už má bronz z Berlína 2009.

Jana Velďáková zabojuje o postup

Vo štvrtok skoro ráno sa v konkurencii 37 diaľkarok predstaví v kvalifikácii Jana Velďáková, ktorá sa do nominácie na MS dostala na poslednú chvíľu. Limit na priamy postup do finále je extrémne prísny.

„Myslím si, že bude stačiť okolo 665 cm,“ odhadovala zverenka trénera Dubovského. Ona má v tomto roku maximum 668 cm z víťazných EH v Baku.

„Chcem sa pobiť o postup, hoci viem, že to bude náročné. Rada by som nadviazala na výkony zo sezóny, keď som štyrikrát skočila nad 660 cm,“ skonštatovala 34-ročná Košičanka, ktorá štartuje na svojich štvrtých MS. Do finále sa dostala v roku 2007 v Osake (bola 12.), v Moskve 2013 skončila v kvalifikácii 19.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana VelďákováLucia Hrivnák KlocováMartina Hrašnová