Spánok austrálskych športovcov na olympiáde ohrozí zákaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Olympiáda
Foto: SITA/AP

SYDNEY 28. augusta (WEBNOVINY) – Austrálski športovci budú mať od momentu svojho zaradenia do tímu pre olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro až do ich skončenia zakázané užívanie prípravkov na spánok.

Kameňom úrazu bol liek Stilnox

Národný olympijský výbor (AOC) sa chce vyhnúť afére z roku 2012, keď dodatočne vyšli najavo podrobnosti o neviazanom správaní austrálskych plaveckých hviezd na sústredení pred Hrami XXX. olympiády v Londýne.

Svoju úlohu vtedy hral aj liek Stilnox, ktorý AOC zakázal, ale len počas podujatia. Šiesti plavci skončili po vyšetrení prípadu s pokutami a podmienečnými trestami.

Plavec Hackett bojoval so závislosťou

Austrálske patálie so sedatívami siahajú ďalej do minulosti. Trojnásobný olympijský víťaz v plávaní Grant Hackett sa priznal, že počas svojej aktívnej kariéry nespavosť bežne riešil silnými liečivami, až sa stal od nich závislý. Prvý raz užil Stilnox na majstrovstvách sveta 2003 v Barcelone.

Rozšírený bol vraj tento liek medzi športovcami najmä na olympijských hrách 2004 v Aténach. V roku 2007 ho austrálski lekári prestali predpisovať, pretože sa zistilo, že má nežiaduce vedľajšie účinky. Napriek tomu sa Hackett vraj bežne stretával s užívaním Stilnoxu ešte aj na OH 2008. Sám ho vysadil až po Pekingu, keď ukončil kariéru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia