Tatran Prešov má v Lige majstrov postupové ambície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatran Prešov
Tatran Prešov začína v Porte, ktorému má čo odplácať. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 17. septembra (WebNoviny.sk) – Hádzanári Tatrana Prešov sa dočkali. Počas víkendu si opäť budú môcť vychutnať atmosféru hlavnej súťaže Ligy majstrov mužov, do ktorej sa v predchádzajúcich štyroch ročníkoch nedostali. Ich púť sa vždy skončila na kvalifikačnom turnaji, na ktorom ich snahu o postup postupne prekazili portugalské Porto, rumunská Konstanca, Dinamo Minsk a Meškov Brest z Bieloruska. Až zmena formátu súťaže a rozšírenie z 24 na 28 účastníkov od sezóny 2015/2016 posunula Šarišanov opäť medzi

Júnový žreb zaradil Tatran do C-skupiny spolu s tímami Naturhouse La Rioja (Šp.), HC Meškov Brest (Biel.), Čechovskí Medvedi (Rus.), Futebol Clube do Porto (Portug.) a Vojvodina Nový Sad (Srb.).

„Reálne vidieť šance klubu je jedna vec a určitý cieľ je vec druhá. Keby som povedal, ako reálne vidím šance, tak by som možno negoval ten cieľ. Nechcem však byť alibistom. Cieľ, ktorý som si dal, keď som sem prišiel, bol veľmi vysoký a náročný – postup do ďalšej fázy Ligy majstrov. A ten sa budeme snažiť splniť,“ vyjadril sa v rozhovore pre klubovú stránku tréner Rastislav Trtík k prešovským ambíciám v najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži mužských družstiev.

Tatran nemá na Porto dobré spomienky

Prvý krok pri napĺňaní ambícií môžu jeho zverenci urobiť už v sobotu 19. septembra, keď od 19.00 h SELČ začnú svoje účinkovanie v Portugalsku. Ich súperom bude FC Porto, na ktorý nemajú dobré spomienky. V úvode sezóny 2011/2012 s ním prehrali v semifinále kvalifikačného turnaja LM vo svojej Tatran handball aréne (28:29).

„Do zápasu v Porte musíme ísť naplno. Tomu zodpovedala aj príprava, prípravné zápasy a aj v majstrovských stretnutiach sme to ladili na Ligu majstrov. O súperovi máme už nejaké informácie, ktoré detailne s nami rozoberie tréner. Spravíme všetko pre to, aby sme si odtiaľ doviezli body za víťazstvo. FC Porto mám osobne v pamäti. Po mojom prestupe zo Zubří sme práve s ním v prešovskej kvalifikačnej skupine pod vedením trénera Rašiča neuspeli. Portugalskému súperovi máme teda čo odplácať. Ak zahráme aspoň tak, ako v druhom polčase nášho vystúpenia v SEHA lige v Našiciach, určite máme šancu na úspech,“ poznamenal český krídelník Jakub Hrstka pre denník Korzár.

Prešovčania v generálke na Ligu majstrov rozdrvili Nové Zámky

Porto má v kádri troch Kubáncov, po jednom Brazílčanovi, Francúzovi a Čechovi. „Na ľavú spojku získalo môjho dobrého kamaráta, bývalého spoluhráča zo Zubří Michala Kasala,“ dodal Hrstka.

Prešovská výprava sa do dejiska najbližšieho zápasu vybrala po odohraní štvrtkovej predohrávky 3. kola extraligy mužov v Nových Zámkoch, kde nadelila domácemu Štartu päťdesiatku (50:25). Úradujúci slovenský šampión v úvode sezóny zatiaľ kráča od víťazstva k víťazstvu. Najskôr triumfoval v Česko-slovenskom pohári a potom trikrát vyhral v najvyššej slovenskej súťaži i v SEHA Gazprom League.

Podľa nového formátu sa bude hrať najskôr skupinová fáza (4 skupiny), potom dve kolá vyraďovacej časti a turnaj Final Four. V základnej A- a B-skupine (s elitnou 16 nasadených klubov) bude účinkovať po osem tímov, ktoré sa stretnú systémom každý s každým doma – vonku. Ich víťazi sa priamo kvalifikujú do štvrťfinále, posledné dve družstvá v súťaži skončia a zvyšných desať pokračuje v prvom kole (osemfinálovej) vyraďovacej fázy. V šesťčlenných C- a D-skupine sa stretnú družstvá navzájom doma – vonku. Prvé dva z každej skupiny odohrajú semifinále play-off o dve miestenky do prvého kola vyraďovacej časti. Ostatné družstvá ďalej nepokračujú.

Do úvodného kola vyraďovacej fázy sa teda kvalifikuje 10 klubov (2. – 6. z A+B-skupiny) a 2 (víťazi semifinále play-off z C+D-skupiny), ktoré utvoria šesť dvojíc a v dvojzápasoch (doma – vonku) budú bojovať o šesť miesteniek do ďalšej fázy. Tam sa pridajú už aj dva priamo kvalifikované tímy – víťazi „áčka“ a „béčka“, nasledovať bude klasické štvrťfinále o účasť na turnaji Final Four.

Liga majstrov mužov 2015/2016 – skupinová fáza:

A-skupina (víťaz priamo do štvrťfinále, tímy na 2. – 6. mieste do osemfinále):

THW Kiel (Nem.), MKB-MVM Veszprém (Maď.), Paríž Saint-Germain Handball (Fr.), Celje Pivovarna Laško (Slovin.), Orlen Wisla Plock (Poľ.), HC PPD Záhreb (Chor.), Besiktas Jimnastik Kulübü (Tur.), SG Flensburg-Handewitt (Nem.)

B-skupina (víťaz priamo do štvrťfinále, tímy na 2. – 6. mieste do osemfinále):

FC Barcelona Lassa (Šp.), KS Vive Tauron Kielce (Poľ.), HC Vardar Skopje (Maced.), KIF Kolding Kodaň (Dán.), MOL-Pick Szeged (Maď.), Rhein-Neckar Löwen (Nem.), IFK Kristianstad (Švéd.), Montpellier HB (Fr.)

C-skupina (prví dvaja do play-off o účasť v osemfinále):

Naturhouse La Rioja (Šp.), HC Meškov Brest (Biel.), Čechovskí Medvedi (Rus.), Futebol Clube do Porto (Portug.), Vojvodina Nový Sad (Srb.), Tatran Prešov (SR)

D-skupina (prví dvaja do play-off o účasť v osemfinále):

HC Metalurg Skopje (Maced.), Skjern Handbold (Dán.), HC Motor Záporožie (Ukr.), Kadetten Schaffhausen (Švaj.), HCM Baia Mare (Rum.), Elverum Handball Herrer (Nór.)

Hracie termíny:

skupinová fáza: 16. septembra 2015 – 6. marca 2016

osemfinále: 16. – 27. marca 2016

štvrťfinále: 20. 4. – 1. mája 2016

Final Four: 28. – 29. mája 2016

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie 1. FC Tatran Prešov