Solana vyzýva na pokoj a mier na Kaukaze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRUSEL 7. augusta (WEBNOVINY) – Európska únia (EÚ) v piatok pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny medzi Gruzínskom a Ruskom vyzvala obe krajiny na zabezpečenie návratu ľudí, ktorý pre konflikt museli opustiť svoje domovy. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana zároveň prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia uviedol, že dnešný deň je „príležitosťou na uctenie si pamiatky obetí“ a vyjadril presvedčenie, že situácia aj napriek citeľnému napätiu zostane pokojná a stabilná. Šéf európskej diplomacie taktiež vyzval Moskvu a Tbilisi, aby umožnili pozorovateľom 27-členného bloku prístup do separatistických regiónov Južné Osetsko a Abcházsko s cieľom zaistenia trvajúceho prímeria. Ich prítomnosť by totiž posilnila dôveru a predišla možným incidentom, podotkol Solana.

Podľa údajov organizácie Amnesty International (AI) zostáva rok po vojne medzi Ruskom a Gruzínskom stále asi 30 000 ľudí mimo svojich domovov. Väčšinu z nich tvoria etnickí Gruzínci. Konflikt vyhnal z domovov celkovo asi 200 000 ľudí. Z Južného Osetska ušlo pred gruzínskym ostreľovaním do Ruska 38 500 ľudí. Všetci okrem asi 4000 sa už vrátili. Domovy opustilo aj 138 000 etnických Gruzíncov, ktorí žili pred vojnou v Južnom Osetsku, 18 500 z nich sa zatiaľ domov nevrátilo. Gruzínsko väčšine z nich poskytlo kompenzácie a dočasné príbytky.

Rusko a Gruzínsko sa dlhodobo sporia o separatistické gruzínske regióny Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Moskva fakticky už roky politicky aj vojensky ovláda. Spor vyvrcholil v auguste 2008 ozbrojeným konfliktom. Ten ukončilo až prímerie sprostredkované v mene EÚ francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorého krajina v tom čase únii predsedala. Rusko následne posilnilo vojenskú prítomnosť na oboch územiach a uznalo ich nezávislosť, čo však medzinárodné spoločenstvo odmietlo akceptovať.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia