Mahmúd Abbás zostáva na čele Fatahu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BETLEHEM 8. augusta (WEBNOVINY) – Delegáti palestínskeho hnutia Fatah si na svojom sobotnom kongrese zvolili za svojho staronového lídra Mahmúda Abbása. Kongres, ktorý bol prvým za posledných 20 rokov, však poznačili viaceré spory. Delegáti počas jeho piateho dňa odložili hlasovanie o voľbe zástupcov vládnych inštitúcií až na nedeľu.

Za Abbása hlasovalo všetkých prítomných 2000 účastníkov zjazdu, ktorý sa uskutočnil v meste Betlehem na Západnom brehu. Zhromaždenie sa začalo už v utorok a pôvodne malo trvať tri dni. Po viacerých slovných potýčkach medzi jeho mladšími a staršími účastníkmi ho však nakoniec predĺžili.

Sobotná diskusia sa zamerala predovšetkým na spôsoby, ako očistiť politickú stranu, ktorá sa v minulosti zmietala vo viacerých škandáloch vrátane tých korupčných. Členovia Fatahu sa rozprávali aj o tom, akú alternatívu ponúknuť svojim obyvateľom oproti znepriatelenému islamistickému hnutiu Hamás. Ten sa v júni 2007 zmocnil Pásma Gazy a vyhnal odtiaľ jednotky vládnuceho Fatahu.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mahmúd Abbás