Kuzminová napriek výpadku po zranení najvyššie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prvé slovenské zlato
Biatlonistka Anastazia Kuzminová na stupni víťazov po tom, ako vyhrala biatlonový šprint na 7,5 km na ZOH 2010. Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

WHISTLER 14. februára (WEBNOVINY) – O biatlonistke Anastasii Kuzminovej sa ako olympijskej medailovej nádeji pre Slovensko potichu šepkalo už po minuloročných majstrovstvách sveta v juhokórejskom Pjongčangu. Tam skončila v pretekoch s hromadným štartom druhá a vybojovala pre Slovensko druhú striebornú medailu v histórii. V závere predchádzajúcej sezóny potvrdzovala, že môže mať smelé ciele a ambície. Začiatok aktuálneho ročníka však mala rozpačitejší. V druhom kole Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene však už ukázala, v čom je jej sila. V stíhacích pretekoch skončila piata, hoci na trať vybiehala až ako devätnásta. V nasledujúcich vytrvalostných pretekoch v slovinskej Pokljuke tretím miestom potvrdila, že sa tlačí medzi absolútnu elitu. Bolo to len jej druhé umiestnenie na pódiu pre medailistov v kariére v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus. Potom prišla nepríjemná studená sprcha. Na záverečnom tréningu roka 2009 na sústredení v rakúskom Obertilliachu spadla a zlomila si dve záprstné kostičky na ľavej ruke. „Bol to dlhý tréning, ktorým som chcela ukončiť rok 2009. Cítila som sa veľmi dobre, bez problémov som vybiehala aj strmé stúpania. Už bol vlastne koniec a vracali sme sa s mojím manželom Danielom, ktorý je zároveň mojím kondičným trénerom, do hotela. Ešte sme uvažovali, že to zoberieme dole po zjazdovke, ale nakoniec sme sa rozhodli ísť dookola po jednoduchšej trase. Asi kilometer pred hotelom som v nevinne vyzerajúcom klesaní zrazu spadla. Priznám sa, doteraz neviem, čo sa to tam stalo. Bol to jednoduchý kopček, ktorý musí zvládnuť aj malé dieťa. Viem len, že som padla dopredu. Ruka mi hneď opuchla a vedela som, že je zle,“ hovorila o inkriminovanom momente 25-ročná vicemajsterka sveta v pretekoch s hromadným štartom.

Ešte v Rakúsku absolvovala operáciu, zlomené kostičky jej lekári vystužili titanovými drôtmi. Musela na niekoľko dní prerušiť prípravu. Vynechala dve kolá Svetového pohára, na ktorých chcela zbierať ďalšie body. Znamenalo to výrazný pád v celkovej klasifikácii bojov o krištáľový glóbus a obavy, či sa vôbec dokáže do začiatku olympiády dostať do pôvodnej formy. Generálku na olympijské súťaže absolvovala v talianskej Anterselve. Umiestnenia v druhej desiatke výsledkovej listiny dávali malú nádej, ale optimizmus, s akým sa slovenskí biatlonoví fanúšikovia na ňu pozerali ešte pred Vianocami, vyprchal.

Na štart rýchlostných pretekov na 7,5 km nastupovala so štartovým číslom 19 v prvej skupine pretekárok. Preteky výborne rozbehla a na bežeckých medzičasoch sa pohybovala na popredných priečkach. Na prvej streleckej položke v ľahu však netrafila hneď prvý terč a musela ísť na trestný okruh. Vo výsledkovej listine po prvej streľbe sa zaradila až do tretej desiatky. Bojovala však ďalej a v druhom kole postupne znižovala náskok súperiek, ktoré prvú streľbu zvládli bezchybne.

Streľbu v stoji zvládla bravúrne a bežecky za ňou žiadna z jej súperiek nestačila. Už po absolvovaní druhej streľby bola na medailovej pozícii, ale iba o desatinky sekundy pred famóznou bežkyňou Neunerovou. Práve ony dve sa potom až do cieľa striedali vo vedení, na záverečnej méte sa však tešila z tesného víťazstva slovenská biatlonistka.

„Bežalo sa mi veľmi dobre a po prvom chybnom výstrele som si vravela, že ešte nič nie je stratené,“ podelila sa o svoje prvé dojmy zo životného úspechu 25-ročná Anastasia Kuzminová, vlaňajšia vicemajsterka sveta v pretekoch s hromadným štartom. „Tá chyba ma poriadne vyburcovala. Z úspechu sa veľmi teším, lebo som zúročila výbornú prípravu,“ uviedla v cieli šťastná olympijská víťazka.

„Je to fantastické. Veril som, že Nasťa môže bojovať o popredné priečky, ale že podá až takýto úžasný výkon a dokáže triumfovať s jedným trestným kolom, to je naozaj skvelé. Ďakujem jej a aj všetkým fanúšikom, ktorí nám verili. Podala neuveriteľne koncentrovaný, sústredený výkon. Ten prvý výstrel bol veľmi tesný, mierila pod terč. Predviedla sa však ako veľký bojovník. Myslím, že sme to aj takticky zvládli veľmi dobre, že sme ju nasadili do prvej skupiny. Počas pretekov sa menili poveternostné podmienky, začalo pršať a pretekárky, ktoré štartovali neskôr, mali ťažšie podmienky. Opakujem však, že podala fantastický výkon,“ povedal prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) a strelecký tréner olympijskej víťazky Juraj Sanitra.

Sedemnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta, ktorú z ruskej reprezentácie vylúčili po tom, ako otehotnela a vydala sa za Rusa so slovenským pasom reprezentujúceho v behu na lyžiach Izrael Daniela Kuzmina, si prvenstvom vybojovala výbornú východiskovú pozíciu do utorkových stíhacích pretekov a aj právo štartovať v pretekoch s hromadným štartom, v ktorých na vlaňajšom svetovom šampionáte v juhokórejskom Pjongčangu skončila druhá. Celkovo to bolo iba jej siedme umiestnenia v desiatke najlepších v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie bojov o krištáľový glóbus v kariére, tretíkrát bola na stupňoch víťazov.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anastasia Kuzminová