Za návrat Roberta Fica môže podľa Sulíka Iveta Radičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Predseda SaS Richard Sulík. Foto: SITA/Diana Černáková

Ako si spomínate na obdobie pred dvomi rokmi?

Bolo to veľmi hektické obdobie. Stále sa niečo dialo. Naši koaliční partneri porušovali dohody a tlačili na nás.

Rozbili ste vtedy vládu…

Sú ľudia, ktorí si to myslia, ale fakty sú jednoznačné. Euroval bol v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Koaličná zmluva jasne hovorila, že keď nie je dohoda všetkých štyroch, nebude sa ďalej o veci rokovať. To aj platilo napríklad pri zákaze nedeľného predaja, ktorý presadzovalo KDH. Tam sme išli presne podľa koaličnej zmluvy. Ak však ide o Brusel, žiadne dohody neplatia. Všetci sa vtedy v predklone snažia splniť akékoľvek želanie Bruselu. My sme upozorňovali, že za to hlasovať nebudeme. Mali sme však vtedy šikovnejšie komunikovať, ale čo sa týka podstaty veci, urobil by som dnes to isté, čo vtedy.

Napriek tomu, že pád vlády znamenal nástup kabinetu jednej strany, ktorý kritizujú všetci vtedajší koaliční partneri…

Tomuto je v prvom rade na vine Iveta Radičová, ktorá spojila hlasovania o eurovale a vyslovení dôvery vláde. Ja som ju deň pred hlasovaním varoval, že sa týmto spojením hlasovania, podpíše pod návrat Roberta Fica. Varoval som ju sms správou, aby to nerobila, pretože sa podpíše pod návrat Fica. Ale akonáhle išlo o Brusel, všetci boli hluchí a slepí. Otočili o 180 stupňov. Pätnásť mesiacov predtým sme spoločne odmietli prvú pomoc Grécku. Keď došla druhá pôžička, čo umožnilo navýšenie eurovalu, zrazu nič už neplatilo. Ja som ešte niečo také nezažil, aby dospelí súdni ľudia takto zrazu otočili na argumentačne jasnej veci.

Vtedy ste sa rozdelili. Voliči následne pre strany vtedajšej vlády vystavili účet. Máte k sebe dnes v opozícii bližšie, alebo ste stále od seba rovnako ďaleko ako pred dvomi rokmi?

To je nepodstatné. Každá strana sme niečím iná. Nedá sa očakávať jednota ako v Smere-SD, kde všetci počúvajú veľkého vodcu a poslúchajú na slovo, títo jeho Kolesíkovia. Opozičné strany sú odlišné a každá má svoj špecifický elektorát, ale to vôbec nie je problém. Problém je v tom, že sa urobia dohody a tie sa nedodržujú. Toto tí starí harcovníci nechápu, nepochopili, že dohody treba dodržiavať. A to nielen vtedy. Aj keď sme sa dohodli na Najvyššom kontrolnom úrade. Veď vznikla jasná dohoda. My sme súhlasili s podpredsedom parlamentu pre KDH, so šéfmi výborov, tak sme aj hlasovali a keď došlo na našu časť, že sme mali dostať šéfa NKÚ, dohoda neplatila. Toto položilo koalíciu. Nie že by sme sa nevedeli dohodnúť, alebo neboli sme schopní spraviť kompromis. Koalíciu položilo to, že sa platné dohody nedodržiavali.

Na mňa primitívne vydieranie neplatí.Richard Sulík

Čo z toho vyplýva dnes pre SaS?

Dohody musia byť jasné a musíme trvať na ich bezpodmienečnom dodržiavaní. To je jediná cesta. Časom možno pochopia aj tí, čo sa v politike premotkávajú dvadsať rokov, že keď nebudú dodržiavať dohody, nebude to dobré a nebude to fungovať. Možno nás budú brať na budúce vážnejšie a keď budeme hovoriť, že za niečo nezahlasujeme, tak to budú akceptovať a nie že budú na nás tlačiť. Oni boli vyhúkaní najviac z toho, že sme naozaj nezahlasovali. Na mňa primitívne vydieranie neplatí. Teraz tu majú účet. Veď oni sa o stoličky triasli oveľa viac ako my. Oni z toho boli nešťastní viac. Môžu ukazovať, že my sme povalili vládu, ale fakt je ten, že ich to štve viac, že prišli o teplé kreslá.

Vláda Ivety Radičovej padla pri hlasovaní o zvýšení záruk v eurovale v utorok 11. októbra 2011 večer, keď nezískala dôveru poslancov Národnej rady SR. Poslanci hlasovaním neschválili ani zvýšenie objemu slovenských záruk v eurovale. Za euroval a vyslovenie dôvery vláde pred rokom hlasovali všetci prítomní poslanci za SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd, Martin Fecko zo skupiny Obyčajní ľudia (OĽ). Poslanci za Smer-SD sa pred hlasovaním prezentovali, ale nehlasovali, čím zariadili uznášaniaschopnosť parlamentu. Proti boli členovia SNS a bývalí členovia tejto strany Anna Belousovová a Rudolf Pučík. Liberáli zo SaS ani traja poslanci z OĽ sa na hlasovaní nezúčastnili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna BelousovováIveta RadičováMartin FeckoRichard SulíkRudolf Pučík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita