Saleziáni pôsobia na Slovensku 90 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Saleziáni
Saleziáni oslavujú 90 rokov od príchodu na Slovensko. Foto: SITA

BRATISLAVA 31. januára (WEBNOVINY) – Ako povedal dnes pre agentúru SITA Peter Novák, poslaním saleziánov je usilovať sa o spásu mládeže, ako aj o jej výchovu a sprevádzanie. Zakladateľom rehole saleziánov je svätý Ján Bosco, ktorého sviatok cirkev slávi dnes. Prví dvaja slovenskí saleziáni kňazi Viliam Vagač a Jozef Bokor prišli 7. septembra 1924 večer do Šaštína a na druhý deň, na sviatok Narodenia Panny Márie, 8. septembra 1924, prevzali tamojšiu faru a správu pútnického chrámu Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska.

Don Bosco
Foto: SITA

V roku 2014 pripravuje rehoľa saleziánov na Slovensku podľa Nováka viaceré podujatia venované tomuto 90-temu výročiu. K najväčším udalostiam roka bude patriť usporiadanie Medzinárodných saleziánskych športových hier PGSI v Bratislave, s účasťou približne 1100 mladých z 15 krajín sveta. „Saleziánska rodina oslávi 90 rokov svojho pôsobenia na Slovensku na ďakovnej púti 29. septembra 2014 v Šaštíne. Saleziáni pripravujú v roku 2014 aj vydanie kníh o svojej histórii pod Tatrami a o živote a pôsobení saleziánov,“ povedal Novák. Od jesene zároveň prebieha natáčanie – výroba medajlónov s názvom „Deväťdesiat rokov v službe slovenskej mládeže“, o starších ešte žijúcich saleziánoch. Pri príležitosti 90. výročia vyšlo aj DVD „Stretko“, ktorého zámerom je prostredníctvom mladých ľudí priblížiť základné pojmy saleziánskeho ducha i fungovanie saleziánov. Paralelnou líniou dokumentu je aj pripomenutie si putovania relikvií dona Bosca na Slovensku v apríli 2013. Viaceré aktivity a podujatia budú prebiehať aj v miestnych saleziánskych strediskách na Slovensku.

Don Bosco
Foto: SITA/AP

Slovenská provincia má podľa Nováka aktuálne 212 spolubratov, ktorí pôsobia v 18 mestách Slovenska, tiež v dvoch komunitách v Rusku a v jednej v Azerbajdžane. „Ako vychovávatelia a pedagógovia sa saleziáni venujú práci s mladými v strediskách – oratóriách, farnostiach, na misiách, na školách a internátoch, i v ústave pre mladistvých. Na východnom Slovensku sa dlhodobo venujú aj práci s Rómami v Bardejove – Poštárke a na sídlisku Luník IX v Košiciach,“ povedal Novák.

Medzi známe osobnosti saleziánov na Slovensku patria Boží služobník Titus Zeman, s povesťou mučeníka. Saleziáni začali proces jeho blahorečeni. Momentálne prebieha rímska fáza. Okrem neho medzi známych saleziánov patrili básnici Gorazd Zvonický, Štefan Sandtner, profesori teológie a filozofie Andrej Dermek, Jozef Heriban a Anton Hlinka, bývalý provinciál a spisovateľ Ernest Macák, historik Milan Ďurica.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján BoscoTitus Zeman
Firmy a inštitúcie Saleziáni dona Bosca