Podľa Fica diaľnicu cez Považskú Bystricu dokončia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

POVAŽSKÁ BYSTRICA 6. augusta (WEBNOVINY) – Výstavba diaľnice cez Považskú Bystricu napreduje podľa plánov a už v júni budúceho roka by po nej mali premávať autá. Stavbárom sa tak podarí dodržať stanovený termín na sprejazdnenie úseku – máj 2010. Po obhliadke celého úseku diaľnice Sverepec-Vrtižer to povedal premiér Robert Fico. Ako ďalej uviedol, konečná cena diaľnice môže byť nižšia ako sa očakávalo, pretože pri jej stavbe použili nové technológie. Možnú ušetrenú sumu nespresnil. Cena diaľnice sa pohybuje na úrovni 300 mil. eur. Stavba podľa neho prispeje k hospodárskemu rastu na úrovni 0,4 až 0,5 %. Na výstavbu diaľničného úseku prispela sumou 263,47 mil. eur aj Európska únia.

Fico si spolu s generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igorom Chomom prešiel na terénnom aute celý úsek. Novinárom po obhliadke stavby povedal, že úsek sa začal stavať aj dokončí za jeho vlády. „Je to stavba, ktorá bola vymyslená, vysúťažená a bude postavená vo volebnom období 2006 až 2010.“ Stavba úseku je rozdelená na dve časti, jednu začali stavať vlani v januári, druhá vlani v auguste. Prvú časť podľa Chomu neotvoria do dokončenia druhej. Takže na budúci rok budú otvárať celý úsek naraz. „Je pre mňa obrovským potešením dozvedieť sa, že prakticky za dva roky pribudne desať kilometrov mimoriadne komplikovanej diaľničnej siete, ktorá sprejazdní spojenie do Žiliny a my sa môžme zameriavať na iné úseky,“ dodal Fico, ktorý tieto dni navštevuje veľké investície podporované vládou.

Prvé štúdie diaľničného úseku vedúceho cez Považskú Bystricu vznikli ešte v 60. rokoch. Niektorí občania žiadali, aby úsek išiel cez tunel mimo mesto. Protest voči schválenému variantu podali až na Najvyšší súd SR, ale ten ich žalobu zamietol. Súčasťou takmer desaťkilometrového úseku Sverepec-Vrtižer je aj skoro kilometer dlhá estakáda ponad centrum. Týčiť sa bude vo výške 22 až 35 metrov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico