Pterosaury boli zruční letci, tvrdí štúdia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 6. augusta (WEBNOVINY) – Skamenelina pterosaura nájdená v Číne svedčí o tom, že prvý známy lietavý stavovec mal jedinečné a komplexné vlákna krídel, ktoré mu umožňovali lietať s rovnakou precíznosťou a kontrolou ako vtáky, vyhlásili v stredu výskumníci. Zistenia tímov brazílskych, nemeckých, čínskych a britských vedcov podporujú teóriu, že tieto plazy, ktoré vládli oblohe pred 220 miliónmi rokov, neboli iba obyčajní „kĺzači“.

Nová technika, ktorá zahŕňa vyžarovanie ultrafialových lúčov na dobre zachovalé skameneliny nájdené v oblasti Vnútorného Mongolska, priniesla detailný pohľad na tkanivo pterosaurieho krídla, povedali výskumníci na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v stredu v brazílskom meste Rio de Janeiro.

Taktiež objavili aj tkanivá podobné vlasom, ktoré sa nenašli u žiadneho iného zvieraťa, a ktoré im pokrývali telo a časť krídel. Mohlo to zvieratám pomôcť kontrolovať ich telesnú teplotu a zároveň to dokazuje fakt, že boli teplokrvné, povedal paleontológ Národného múzea v brazílskom Riu Alexander Kellner. „Sú odlišné od kožuchov, ktoré sme našli u cicavcov, a poskytujú nám ďalší dôkaz o tom, že tieto zvieratá boli schopné kontrolovať svoju telesnú teplotu,“ povedal Kellner. „Je to veľmi dôležité pre pochopenie, ako telo pterosaura fungovalo,“ dodal. Analýza skamenelín pomocou ultrafialových lúčov ukázala, že živočích nemal len jednu tkanivovú vrstvu ale viacero a mohol tak svoje krídla ovládať lepšie, ako sa vedci doteraz domnievali. Znamená to teda, že mal viac stability a kontroly nad lietaním, než majú lietajúce zvieratá, akými sú napríklad netopiere.

Pterosaurus vyhynul približne pred 65 miliónmi rokov, približne v rovnakom čase, ako sa zo zemského povrchu hromadne vytratili dinosaury.

SITA/Reuters

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať