Obce a mestá môžu zverejniť zmluvy aj bez vlastného webu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ENVIRO: Slatinka
Domy na severnom brehu rieky Slatina (na snímke z 15. januára 2010). Bývalá dedina niekoľko kilometrov východne od Zvolena, dnes časť obce Zvolenská Slatina (okr. Zvolen), sa má dostať pod hladinu Vodného diela Slatinka, ktorého vybudovanie sa plánuje už od 50-tych rokov 20. storočia. Väčšina pôvodného obyvateľstva sa dávno odsťahovala do poskytnutých náhradných domov, množstvo obydlí je po troch desaťročiach stavebnej uzávery spustnutých, no mnohé sú zase obnovované chalupármi. Stálych obyvateľov žije v Slatinke iba niekoľko. Projekt vodného d Foto: SITA

BRATISLAVA 5. januára (WEBNOVINY) – Obce a mestá majú od 1. januára povinnosť zverejňovať zmluvy uzatvorené po tomto dátume, ktoré sa týkajú nakladania s verejnými prostriedkami. V prípade, že nemajú vlastnú web stránku, môžu tak bezodplatne spraviť prostredníctvom Obchodného vestníka. O zverejnenie môžu požiadať písomne alebo tak môžu spraviť po zaregistrovaní sa elektronicky cez web stránku ministerstva spravodlivosti – www.justice.gov.sk, informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Dodal, že ak je pre obce a mestá prijateľnejšie komunikovať písomnou formou, na zverejnenie zmluvy v Obchodnom vestníku stačí poslať do redakcie Obchodného vestníka kópiu podpísanej zmluvy s priloženým vyplneným formulárom, ktorý je dostupný zatiaľ na stránkach ministerstva.

Zmluvy musia byť zasielané Obchodnému vestníku v znení, v ktorom boli skutočne uzatvorené a preto je vhodné, aby bol tento súlad pred zaslaním skontrolovaný. „Zdôrazňujeme, že je dôležité, aby obce a mestá pamätali na to, že nie všetky zmluvy bude možné zverejniť v úplnom znení. Ešte pred poslaním musia obce alebo mestá zabezpečiť, aby neboli sprístupnené ustanovenia zmluvy obsahujúce informáciu, ktorá sa podľa zákona o slobode informácií nesprístupňuje,“ upozornil hovorca.

Ak zmluva nebude zverejnená, nenadobudne účinnosť. Avšak ak nebude zverejnená do troch mesiacov od uzatvorenia, platí, že zmluva nie je uzatvorená, zdôraznil Bubla. Zmluvní partneri samosprávy však môžu konať tiež, ak zverejnenie zmluvy povinnou osobou mešká. Ak nie je povinnou osobou zmluva zverejnená do siedmich dní odo dňa uzatvorenia, môže podať aj druhá zmluvná strana, napríklad dodávateľ nejakej služby pre obec, návrh na zverejnenie zmluvy v Obchodnom vestníku.

Bližšie informácie o zverejňovaní zmlúv v Obchodnom vestníku nájdu záujemcovia na stránke ministerstva spravodlivosti www.justice.gov.sk. Ministerstvo spravodlivosti je pripravené obciam a mestám, ktoré nemajú vlastné web stránky, odpovedať aj na ich konkrétne otázky týkajúce sa zverejňovania zmlúv a poradiť. Môžu sa kontaktovať telefonicky na čísle 02/59 353 111 alebo e-mailom na adrese: zmluvy@justice.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia