V Soči sa začal hokejový turnaj, Česi prehrali so Švédmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michal Rozsíval
Obranca českej hokejovej reprezentácie Michal Rozsíval vyťahuje puk z bránky po góle Švédska počas stredajšieho zápasu na olympijskom turnaji v Soči. Reprezentanti 'Tre Kronor' zvíťazili 4:2. Foto: SITA/AP

SOČI 12. februára (WEBNOVINY) – V úvodný hrací deň mužského hokejového turnaja na zimných olympijských hrách v Soči sa v C-skupine zrodilo víťazstvo Švédska nad Českom 4:2 a tesný triumf Švajčiarska nad Lotyšskom 1:0.

Program a výsledky hokejového turnaja na ZOH v Soči si môžete pozrieť

—-> v tomto článku.

Švédi v súboji s Čechmi v paláci Boľšoj profitovali z výborného úvodu stretnutia, keď zásluhou Erika Karlssona a Patrika Berglunda viedli po I. tretine 2:0. Keď v 25. min v presilovke ofenzívny obranca Erik Karlsson svojím druhým gólom v stretnutí upravil na 4:0, zdalo sa, že nevýrazní Česi si koledujú o debakel.

Obrazom: Prvý deň olympijského hokejového turnaja

Zverenci Aloisa Hadamczika krátko na to predsa len zabrali a do zápasu sa dostali vďaka gólu Mareka Židlického v 29. min. A keď veterán Jaromír Jágr o dve minúty neskôr znížil na 2:4, české nádeje na dobrý výsledok stúpli. Lenže v tretej tretine českí hokejisti nevyužili ani jednu z množstva šancí a švédsky gólman Henrik Lundqvist už do konca zápasu neinkasoval. Úradujúci majstri sveta Švédi si pripísali prvé víťazstvo do tabuľky C-skupiny.

„Keď strelil súper druhý gól, trochu som znervóznel. Potom som mal viac práce, ale celkovo to bol v našom podaní dobrý zápas,“ cituje informačný servis ZOH 2014 švédskeho brankára Henrika Lundqvista. Jeho náprotivok Jakub Kovář sa nechal vystriedať po treťom góle v jeho sieti Alexandrom Salákom. „Prvý gól Švédov bol šťastný. Druhému gólu som mohol zabrániť a po treťom bolo už ťažké vrátiť sa do zápase. Neodštartovali sme turnaj dobre, ale budeme sa zlepšovať,“ uviedol Kovář.

Obrazom: Streda na olympiáde v Soči

To isté sa podarilo aj favorizovaným Švajčiarom proti Lotyšom, ale s poriadnou dávkou šťastia. Pred zrakmi bývalého švajčiarskeho alpského lyžiara Didiera Cucha mali reprezentanti krajiny helvétskeho kríža v Šajba aréne prevahu, ale dlho nevedeli nájsť recept na brankára Masalskisa. O všetkom rozhodol 8 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času presný zásah Mosera, keď nahodený puk z jeho hokejky zrazil za svojho brankára lotyšský obranca Pujacs.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Od úvodu duelu mali viac z hry úradujúci vicemajstri sveta Švajčiari, no brankár Masalskis držal svoj tím nad vodou. V 7. min po nádhernom prieniku cez trojicu brániacich sa Lotyšov nezakončil presne Niederreiter a hráči Švajčiarska vzápätí nevyužili ani dve presilovky – Cunti mieril nad a Niederreiter len do gólmana súpera. Tesne pred prvou sirénou nepochodil na opačnej strane Vasiljevs.

Na začiatku druhej časti sa Švajčiari ubránili dvom početným výhodám súpera a potom takmer udreli, no pozorná lotyšská obrana dostala puk do bezpečia. Masalskis si potom poradil aj so šancami Josiho a Bodenmanna.

Obaja brankári si držali čisté konto aj v III. tretine. Švajčiari aj Lotyši nevyužili po jednej presilovke a v 52. min spálil obrovskú príležitosť Lotyš Girgensons a vzápätí neuspel ani Švajčiar Niederreiter. V 58. min nepochodil v početnej výhode Diaz, no rozhodnutie zariadil osem sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vlastný gól Pujacsa, ktorý za Masalskisa zrazil nahodený puk z hokejky Mosera.

„Chcel som vystreliť na bránku, potom to niekto tečoval a puk skončil v sieti. Šťastný gól, ale celý zápas sme držali súpera pod tlakom. Brankár Masalskis podal výnimočný výkon, ale my sme išli do konca za svojím cieľom,“ komentoval Moser. „U prvý zápas nám naznačil, že na olympijských hrách nebude žiadny zápas ľahký. Chvíľu nám zrejme potrvá, kým nájdeme tú správnu chémiu v tíme,“ pridal názor gólman Švajčiarov Jonas Hiller.

Lotyšov najbližšie čaká v piatok o 12.00 h miestneho času (9.00 h SEČ) duel proti Čechom, Švajčiari nastúpia o 4,5 hodiny neskôr v repríze finále z ostatných majstrovstiev sveta proti Švédom. Obe stretnutia sa uskutočnia v Ľadovom paláci Boľšoj.

C-skupina (Ľadový palác Boľšoj, Soči):

Česko – Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)

Góly: 29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, Kaberle) – 11. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog), 25. Karlsson (D. Sedin, Bäckström)

Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Sutherland (Kan.) – Deďulia (Biel.), Devorski (Kan.)

Zostavy:

Česko: Kovář (22. Salák) – Z. Michálek, Židlický, Rozsíval, Kaberle, Krajíček, Barinka, Šmíd – Jágr, Plekanec, Červenka – Voráček, Krejčí, Palát – Nedvěd, Erat, Eliáš – Frolík, Novotný, M. Michálek – Hemský

Švédsko: Lundqvist – N. Kronwall, Jonathan Ericsson, Oduya, Hjalmarsson, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Landeskog, Zetterberg, Steen – D. Sedin, Eriksson, Bäckström – Nyquist, Berglund, Alfredsson – Jimmie Ericsson, Silfverberg, Krüger -Hagelin

Lotyšsko – Švajčiarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Gól: 60. Moser (Streit)

Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Meier (USA) – Amell (Kan.), Suominen (Fín.), 5116 divákov

Zostavy:

Lotyšsko: Masalskis – Rekis, Ozoliňš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Sprukts, Darziňš, M. Redlihs – Vasiljevs, Karsums, Daugaviňš – Girgensons, Indrašis, Keninš – Štals, Cipulis, Pavlovs

Švajčiarsko: Hiller – Streit, Diaz, Y. Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Suri, Bieber – Wick, Romy, Brunner – Bodenmann, Gardner, Hollenstein – Cunti

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Erik KarlssonHenrik LundqvistJaromír Jágr