Fínski hokejisti vyhrali v Soči prestrelku, uspela aj Kanada

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jori Lehterä, Robert Lukas
Zľava: Fínsky útočník Jori Lehterä a rakúsky obranca Robert Lukas počas štvrtkového zápasu v rámci olympijského hokejového turnaja, v ktorom Suomi zvíťazili 8:4. Foto: SITA/AP

SOČI 13. februára (WEBNOVINY) – Hokejisti Fínska vstúpili do zimných olympijských hier v Soči štvrtkovým víťazstvom nad Rakúskom 8:4 v základnej B-skupine.

Program a výsledky hokejového turnaja nájdete

—- v tomto článku.

Obrazom: Štvrtkové zápasy na olympijskom hokejovom turnaji v Soči

Favorizovaní zverenci Erkku Westerlunda sa pomalšie rozbiehali, zaostávali v úvode duelu 0:1 aj 1:2, ale od polovice prvej tretiny prevzali iniciatívu a súkali jeden gól za druhým. V závere úvodnej dvadsaťminútovky sa presadili dokonca dvakrát v rozpätí ôsmich sekúnd. Severania viedli v 33. min presvedčivo 6:2. V drese Rakúska dosiahol hetrik Michael Grabner z New York Islanders.

Viac správ z olympiády si môžete pozrieť

———-> TU

Obrazom: Šiesty deň na olympiáde v Soči

„Nezačali sme dobre, vyleteli na nás a boli sme nepripravení. Pri prvom góle zaspala celá obrana, ale aspoň nás prebudil. Nerobil som z toho vedu. Do konca zostávalo veľa času. Makali sme, strelecky sa chytili a už to šlo,“ uviedol podľa Olympijského informačného servisu fínsky brankár Tuukka Rask, ktorý mal v stretnutí 16 úspešných zákrokov, kým jeho náprotivok Bernard Starkbaum bol sústavne v „ohni“ – čelil 52 strelám, 44 z nich zastavil. „Súper veľa nestrieľal, čo je nepríjemné. V útoku sme hrali výborne, ale v defenzíve máme čo naprávať. Urobili sme tam niekoľko chýb,“ pokračoval gólman Bostonu v NHL.

Na severanov čaká v B-skupine v piatok duel proti Nórom. „V každom ďalšom stretnutí, čo nastúpim, sa pokúsim inkasovať menej gólov než v prvom zápase. Posnažím sa dostať maximálne dva,“ uzavrel 26-ročný Rask.

Pre zranenie v hornej časti tela stretnutie nedohral kapitán fínskej hokejovej reprezentácie Teemu Selänne. Štyridsaťtriročný útočník nastúpil v prvom útoku po boku Aleksandra Barkova a Mikaela Granlunda, ktorému prihral na úvodný gól Fínska na turnaji.

Selänne odohral v úvodnej tretine 5:27 min, absolvoval masáž v oblasti hlavy a krku a v druhej a ani tretej časti sa na ľade neobjavil. Podľa hovorcu fínskeho reprezentačného tímu Janneho Lahtiho bude Selänne pripravený nastúpiť na ďalšie zápasy, informoval portál adn.com.

Skúsený zakončovateľ Anaheimu hrá pod piatimi kruhmi už šiesty raz, účasťou v zápase proti Rakúsku vyrovnal národný rekord Raima Helminena. Na konte má striebro z Turína 2006 a bronzy z Nagana 1998 a Vancouveru 2010.

B-skupina (Ľadový palác Boľšoj, Soči):
Fínsko – Rakúsko 8:4 (4:2, 2:0, 2:2)

Góly: 6. Mikael Granlund (Selänne, Vatanen), 12. Lepistö (J. Jokinen, T. Ruutu), 20. Määttä (O. Jokinen), 20. Immonen (Lehterä, Väänänen), 22. J. Jokinen (Kontiola), 33. Kontiola (Mikael Granlund), 52. Immonen (Barkov, Vatanen), 59. Mikael Granlund (Timonen, Vatanen) – 1. Grabner (M. Raffl), 10. Hundertpfund (Vanek), 42. Grabner (Lebler, M. Raffl), 55. Grabner

Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Ian Walsh – Tommy George (obaja USA), Brad Kovachik (Kan.)

Zostavy:

Fínsko: Rask – Vatanen, Timonen, S. Salo, Määttä, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne, Mikael Granlund, Barkov – Korpikoski, O. Jokinen, T. Ruutu – Aaltonen, J. Jokinen, Kontiola – Immonen, Komarov, Lehterä

Rakúsko: Starkbaum – A. Lakos, Trattnig, Ulmer, Pöck, Iberer, Unterluggauer, Altmann, R. Lukas – Vanek, Koch, Setzinger – Lebler, M. Raffl, Grabner – T. Raffl, Hundertpfund, Nödl – Latusa, Oberkofler, Welser

V B-skupine bol vo štvrtok na programe ešte duel Kanada – Nórsko. „Javorové listy“ úspešne vykročili za obhajobou zlata, keď zvíťazili 3:1.

Tabuľka B-skupiny:

1. Fínsko 1 1 0 0 0 8:4 3

2. Kanada 1 1 0 0 0 3:1 3

3. Nórsko 1 0 0 0 1 1:3 0

4. Rakúsko 1 0 0 0 1 4:8 0

Severania vzdorovali favoritovi najmä počas úvodnej tretiny, Kanaďania rozhodli o svojom víťazstve v prostrednej časti hry.

Skóre zápasu v Ľadovom paláci Boľšoj otvoril po 27 minútach obranca Nashville Predators Shea Weber, druhý presný zásah „javorových listov“ pridal o deväť minút neskôr útočník Dallas Stars Jamie Benn.

Nóri vyslali na kanadského gólmana Careyho Pricea počas druhej dvadsaťminútovky len dve strely.

Na začiatku tretej tretiny však dokázali znížiť gólom Mathisa Olimba v početnej prevahe, no kanadská odpoveď prišla po minúte a 22 sekundách, keď na konečných 3:1 upravil Drew Doughty.

B-skupina (Ľadový palác Boľšoj, Soči):
Kanada – Nórsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Góly: 27. S. Weber (Keith, P. Bergeron), 36. Jamie Benn (P. Bergeron, Doughty), 42. Doughty (Getzlaf, Marleau) – 41. M. Olimb

Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Leggo (USA), Vinnerborg (Švéd.) – McElman (USA), Woodworth (USA)

Zostavy:

Kanada: Price – Keith, S. Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Kunitz, J. Carter, Crosby – Marleau, Getzlaf, Perry – Sharp, Toews, Rick Nash – Jamie Benn, St. Louis, P. Bergeron – Tavares

Nórsko: Haugen – Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard – Zuccarello, K. A. Olimb, Thoresen – Ask, M. Olimb, Rosseli Olsen – Skröder, Röymark, K. Forsberg – Roest, Dahlström, Lystad Jacobsen – Hansen, Olden

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jamie BennMikael GranlundRick NashShea WeberTeemu SelänneTuukka Rask