Slovenskí paralympionici veria aj v zisk zlatých medailí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: soči

ROZA CHUTOR 6. marca (WEBNOVINY) – Slovenskí paralympionici už počítajú hodiny do začiatku svojho zimného sviatku v ruskom Soči (7.-16. 3.). V stredisku alpského lyžovania v Roza Chutor štvrtok vyčlenili na slávnostné akcie týkajúce sa vztyčovania vlajok jednotlivých účastníckych krajín.

Krátko po 14.00 h miestneho času putovala za zvukov tónov slovenskej hymny na stožiari nahor aj slovenská vlajka. Väčšina z 42 členov slovenskej výpravy absolvovala približne polhodinku trvajúcu slávnosť v spoločnosti Grékov a Nórov.

Slovenskí športovci dostali od organizátorov slušivé ušianky v modro-bielej farbe a na konci slávnosti ešte vedúci výpravy Samuel Roško pridal svoj podpis k zástupcom iných krajín na Múre paralympijského prímeria. Aj týmto spôsobom chcú športovci na ZPH 2014 demonštrovať, že budú bojovať iba v duchu fair-play a v mierovej atmosfére.ň

Slovenskí paralympionici mali pred štyrmi rokmi vo Vancouveri medailovú žatvu, keď získali 11 cenných kovov, z toho šesť zlatých. Na otázku, koľko medailí prinesie Slovensku už prvý víkend v Soči, keď budú na programe aj úvodné zjazdárskej disciplíny, S. Roško odpovedal: „Neviem, koľko medailí budeme mať Verím však, že naša hymna neznela pri dnešnom vztyčovaní vlajky na týchto zimných paralympijských hrách posledný raz.“ Inými slovami, Roško verí v Soči aj v zisk zlatých medailí.

Šéf slovenskej výpravy Ssa vyjadril aj k otázke možného bojkotu ZPH 2014 zo strany ukrajinských športovcov vzhľadom na napätú situáciu na Kryme, ktorý už niekoľko dní kontrolujú ruské vojská.

Obrazom: Slávnostný sľub členov výpravy SR na zimné paralympijské hry

„S Ukrajincami sme pod jednou strechou v obytnom dome a nezaregistroval som, žeby sa niekto z nich chystal odísť. Prezident Medzinárodného paralympijského výboru Philip Craven nám poslal list, v ktorom stojí, že nevidí dôvod na bojkot hier. Rusi sedem rokov pripravovali tento paralympijský sviatok nie preto, aby ho teraz niekto bojkotoval. Ak sa však niekto rozhodne z hier svoj tím stiahnuť, nebudú mu v tom brániť,“ uviedol Roško.

Zimné paralympijské hry v Soči sa začnú slávnostným otvorením v piatok o 20.00 h miestneho času, na Slovensku bude o tri hodiny menej. Zo slovenskej výpravy by sa na úvodnom defilé krajín mali zúčastniť všetci športovci. Slovenskú vlajku by mal niesť trojnásobne zlatý zjazdár zo ZPH 2010 vo Vancouvri Jakub Krako spoločne s jeho navádzačom Martinom Motykom.

„Je to pre mňa česť, ale na druhej strane sa už nemôžem dočkať pretekov,“ povedal Krako. Tie úvodné absolvuje zrakovo postihnutý lyžiar spolu so svojím navádzačom už v sobotu, keď je na programe mužský aj ženský zjazd.

Slávnostný sľub členov výpravy SR na zimné paralympijské hry
Zľava: Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku Monika Kunkelová, Alena Kánová, Radoslav Ďuriš, Branislav Jakubec a Dušan Pitoňák počas slávnostného sľubu členov výpravy SR na XI. zimné paralympijské hry (ZPH) v Soči 2014. Bratislava, 28. február 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jakub Krako