V Soči sa začala paralympiáda, Slováci obhajujú 11 medailí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paralympiáda
Zimné paralympijské hry v Soči odštartoval dvojhodinový ceremoniál.Niesol sa v duchu hesla Prelomiť ľady, čo je jeden z najdôležitejších paralympijských ideálov symbolizujúcich prekonávanie akýchkoľvek bariér. Foto: SITA/AP

SOČI 7. marca (WEBNOVINY) – Zimné paralympijské hry v Soči sa v piatok začali pompéznym otváracím ceremoniálom, ktorý trval vyše dvoch hodín. Niesol sa v duchu hesla Prelomiť ľady, čo je jeden z najdôležitejších paralympijských ideálov symbolizujúcich prekonávanie akýchkoľvek bariér. Niesol sa v duchu hesla Prelomiť ľady, čo je jeden z najdôležitejších paralympijských ideálov symbolizujúcich prekonávanie akýchkoľvek bariér.

Na ploche zaplneného 40-tisícového štadióna Fišt sa počas ceremoniálu vystriedalo 2500 účinkujúcich. Pôsobivé predstavenie množstva skvelých umelcov dotvárala skvelá hudba, zvukové aj svetelné efekty. V bohatom kultúrnom programe vystúpila operná diva Maria Guleginová aj speváčka Julia Samojlovová, v podaní 400-členného mužského zboru zaznela tradičná pieseň Matka Ruska.

Obrazom: Otvárací ceremoniál zimnej paralympiády v Soči

Prítomnosť ruského prezidenta Vladimira Putina nebola rušivým elementom. Keď Putin predniesol formulku o otvorení hier, ušiel sa mu spontánny potlesk zaplnených tribún. Mediálne špekulácie o tom, že Putin si za expanzívnu politiku voči Ukrajine vyslúži skôr piskot ako potlesk, sa vôbec nenaplnili.

Prvé zimné paralympijské hry na území Ruska v piatok oficiálne odštartovali deväť dní súbojov na snehu a ľade v piatich športoch, v ktorých nepôjde len o získavanie medailí, ale aj prekonávanie samých seba. Celkovo sa na nich zúčastní 547 športovcov zo 45 krajín, ktorí budú bojovať o 72 medailových kompletov.

Štyridsaťpäťminútové defilé krajín sprevádzal mohutný potlesk tribún. Slováci napochodovali na plochu štadióna približne hodinu po začiatku slávnostného otvorenia. Zástavu niesol zjazdár Jakub Krako spoločne so svojím navádzačom Martinom Motykom. Veľký potlesk sa ušiel jedinému športovcovi na vozíku v drese Ukrajiny, ktorý reprezentoval postoj krajiny, ktorá v momentálnej kríze na polostrove Krym stojí s Rusmi na vojnovej nohe. Ešte väčší potlesk však zožali domáci športovci, ktorí sa predstavili na samom konci predstavovania krajín. Zaplnený štadión im tlieskal v stoji.

Po takmer hodine a pol sa prítomným prihovoril šéf organizačného výboru ZOH v Soči Dmitrij Černyšenko. Zdôraznil, že paralympijské hry a ideály nám pomáhajú pochopiť lepšie svojich blížnych a zároveň samých seba. Prezident Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) Philip Craven sa zaplnenému štadiónu Fišt prihovoril v ruštine a neskôr už v angličtine pripomenul, že piatkový večer je dôkazom toho, že aj nemožné sa stáva možným. Šéf IPC potom odovzdal slovo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý o 21.34 h sočského času vyriekol formulku o otvorení zimných paralympijských hier. O chvíľu neskôr už stúpala na stožiari paralympijská vlajka. Za všetkých paralympionikov sľúbil čestný boj ruský zjazdár Valerij Redkozubov. V závere vyše dvojhodinového programu prišlo aj na zapálenie paralympijského ohňa, ktorý v Olympijskom parku spoločne zažali ruskí paralympijskí šampióni Olesia Vladykinová a Sergej Šilov. Potom sa už mohol začať obrovský ohňostroj.

Nominácia slovenských športovcov na ZPH 2014 v Soči (7. – 16. marca 2014):

Zjazdové lyžovanie: Petra Smaržová, Martin France, Henrieta Farkašová, Jakub Krako, Miroslav Haraus, Radomír Dudáš, Marek Kubačka, Michal Beladič. Navádzači: Natália Šubrtová, Martin Motyka, Maroš Hudík, Michal Červeň, Natália Karpišová, Filip Motyka. Náhradník: Robert Holík (navádzač Ľuboš Bošeľa). Vedúci tímu: Ivan Bražina. Tréneri: Peter Matiaško, Branislav Mažgút, Tomáš Bartalský. Servisman: Jozef Ledvák

Beh na lyžiach a biatlon: Vladimír Gajdičiar. Vedúci tímu a tréner: Vladimír Gogolák, asistent: Martin Bialek

Curling na vozíku: Radoslav Ďuriš, Branislav Jakubec, Dušan Pitoňák, Monika Kunkelová, Alena Kánová. Vedúci družstva: Milan Kališ. Tréner: František Pitoňák, asistent trénera: Pavol Pitoňák, fyzioterapeut: Milan Bubeník

Parasnoubording: Marek Hlavina. Tréner: Pavel Matiaško

Prehľad medailových bilancií slovenských športovcov na ZPH v histórii:

Lillehammer 1994: 0 zlatých – 3 strieborné – 2 bronzové medaily

Nagano 1998: 0-6-4

Salt Lake City 2002: 0-3-6

Turín 2006: 0-1-1

Vancouver 2010: 6-2-3

Soči: ???

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KánováDmitrij ČernyšenkoHenrieta FarkašováJakub KrakoMarek KubačkaMaroš HudíkMartin FranceMiroslav HarausNatália ŠubrtováPetra Smaržová