Snoubordista Hlavina v Soči lapal po dychu, no bol spokojný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Evan strong
Američan Evan Strong sa teší z víťazstva v snoubordkrose mužov na paralympiáde v Soči. Foto: SITA/AP

ROZA CHUTOR 14. marca (WEBNOVINY) – Snoubordista Marek Hlavina má za sebou paralympijskú premiéru, v Roza Chutor v disciplíne snoubordkros obsadil v piatok predpoludním 19. miesto. V každej z troch jázd sa o niečo zlepšil, ale na konci mal toho dosť. V cieli ledva lapal po dychu.

Marek hlavina
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Prekážky, skoky, klopenky, takú náročnosť som ešte nezažil. Paralympijské hry sú naozaj o niečom inom ako ostatné preteky,“ uviedol Marek Hlavina. Dvadsaťdeväťročný Prievidžan, ktorý pracuje ako grafik na Bojnickom zámku a v štrnástich mu po rakovine kosti amputovali časť nohy, sa trochu obával pretekov, lebo na tréningu mu to veľmi nešlo.

V 33-člennej konkurencii chcel skončiť v prvej polovici výsledkovej listiny, čo sa mu napokon nepodarilo. Aj tak bol však spokojný, keďže tomuto športu sa venuje iba dva roky a na Slovensku nemá ani poriadny tréningový kopec. „Aj som po tréningových jazdách rozmýšľal, či na to mám. V pretekoch som však zistil, že áno. Pocitovo bolo najlepšie tretie kolo, napriek tomu, že som podkĺzol. Keby som nespadol, bolo by to ešte lepšie,“ zhodnotil svoj výkon.

Po druhej jazde ešte jediný slovenský paralympionik v snoubordingu na ZPH 2014 figuroval na 13. mieste, ale v tretej ho predstihlo šesť pretekárov. Do konečných výsledkov sa rátali dve z troch rýchlejších jázd. Stupne víťazov obsadili kompletne Američania. Najrýchlejší bol Evan Strong.

Hlavina za ním v súčte dvoch jázd zaostal o vyše 24 sekúnd. „Teším sa, že mi preteky tak vyšli. Možno ešte desať jázd a bol by som aj pri Američanoch. Určite je to veľká motivácia do ďalších pretekov. Teraz už mám asi koniec sezóny. V lete chcem potrénovať lukostreľbu, aj v tomto športe by som sa chcel zúčastniť na paralympijských hrách,“ dodal dobre naladený Hlavina.

Výsledky – ZPH 2014 v Soči:

SNOUBORDING

Snoubordkros mužov:

1. Evan Strong 1:43,61 min,

2. Michael Shea +0,57,

3. Keith Gabel (všetci USA) +3,49,…

19. Marek Hlavina +24,32.

Snoubordkros žien:

1. Bibian Mentelová-Speeová (Hol.) 1:57,43 min,

2. Cecile Hernandezová Ep Cervellonová (Fr.) +9,88,

3. Amy Purdyová (USA) +16,86.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia