Obrazom: Záverečný ceremoniál ukončil paralympiádu v Soči

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Záverečný ceremoniál ukončil paralympiádu v Soči
Záverečný ceremoniál na olympijskom štadióne Fišt uzavrel v nedeľu jedenástu kapitolu zimných paralympijských hier. Foto: SITA/AP

SOČI 16. marca (WEBNOVINY) – Záverečný ceremoniál na olympijskom štadióne Fišt uzavrel v nedeľu jedenástu kapitolu zimných paralympijských hier.

Boli v mnohých aspektoch rekordné – počtom športovcov, množstvom predaných lístkov a tiež šírkou televízneho pokrytia. Záverečný ceremoniál sa niesol v duchu hesla: „Nemožné urobiť možným.“ Túto myšlienku demonštroval muž na vozíku, ktorý prijal výzvu a vyšplhal sa na 15 m vysoké lano.

Viac správ z paralympiády si môžete pozrieť

———->TU

Ruský štátny detský zbor zaspieval národnú hymnu aj na počesť toho, že hostiteľská krajina zvládla organizáciu hier na vysokej úrovni. Rusko suverénne dominovalo aj po športovej stránke. Domáci zrakovo postihnutí či telesne znevýhodnení športovci získali celkovo 80 medailí, z toho 30 zlatých.

Hry sa skončili, ale nešlo v nich len o športové súperenie. Ukázali nám, ako sa športovci z rôznych krajín, kultúr a tradícií dokážu zjednotiť, keď ich inšpiruje rovnaký sen,“ uviedol ruský vicepremiér Dmitrij Kozak. „Všetkých nás nakazil paralympijský duch. Paralympionici – som hrdý na vaše výkony a novú definíciu hraníc ľudských možností,“ pridal slová uznania prezident Medzinárodného paralympijského výboru Philip Craven.

Obrazom: Záverečný ceremoniál ukončil paralympiádu v Soči

Vlajkonosičkou slovenskej výpravy bola momentálne už najúspešnejšia paralympionička Henrieta Farkašová. Zrakovo postihnutá lyžiarka si vybojovala v Soči dve zlaté a jednu bronzovú medailu a celkovo má ako jediná slovenská paralympionička na konte už päť zlatých.

Paralympijskú hymnu zahral zrakovo postihnutý klavirista Oleg Akuratov a paralympijskú vlajku si prevzal starosta kórejského Pjongčangu, kde sa uskutočnia ZPH o štyri roky. Vrcholom záverečného ceremoniálu bolo vystúpenie svetoznámych operných hlasov Josého Carrerasa, Nafset Chenibovej, Diany Gurckej a Valerija Kozlovského. V samom závere odpálili nad olympijským parkom v Soči mohutný ohňostroj. Ten poslal XI. ZPH definitívne do histórie.

Záverečný ceremoniál ukončil paralympiádu v Soči
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Henrieta Farkašová