Do parlamentu by sa dostalo sedem strán, medzi nimi aj SMK

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko parlament
Podľa prieskumu by sa na parlamentných voľbách určite zúčastnilo 31,5 percenta opýtaných a ďalších 21 percent by sa ich skôr zúčastnilo. Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Sedem politických subjektov by sa dostalo do parlamentu, ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v prvej polovici januára.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, ktorý robila v dňoch 8. až 14. januára telefonickou formou na vzorke 1223 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR. Respondenti odpovedali na otázku: „Ak by boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie alebo koalíciu by ste volili?“

Víťazom volieb by sa podľa prieskumu stala strana Smer-SD so ziskom 41 percent hlasov. Nasledujú strany Sieť (13,8 %), Most-Híd (8 %), SNS (7,9 %), KDH (6 %) a OĽaNO-NOVA (6 %). Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostala aj SMK so ziskom 5,3 percenta hlasov. Pred bránami parlamentu by ostali SaS (4,2 %), SME RODINA – Boris Kollár (3,1 %) ako aj SDKÚ-DS (2 %). Inú stranu by podľa prieskumu podporilo 2,7 % opýtaných.

V novom parlamente by podľa výsledkov prieskumu víťazný Smer-SD disponoval 70 mandátmi. Druhá Sieť by disponovala 24 kreslami, Most-Híd by mal k dispozícii 14 mandátov, SNS 13, KDH 10, OĽaNO-NOVA rovnako 10 a SMK by mala deväť poslancov.

Na voľbách by sa podľa prieskumu zúčastnilo 60,5 percenta respondentov, voliť by nešlo 14,5 percenta a 25 percenta opýtaných nebolo rozhodnutých.

Agentúra Polis Slovakia sa respondentov pýtala aj na to, ktorú stranu by volili, keby na vstup do parlamentu stačili len tri percentá získaných hlasov. V tejto situácii by rovnako zvíťazil Smer-SD so ziskom 38,7 percenta. Nasledovali by SNS (10 %), Sieť (9,8 %), Most-Híd (6,1 %), KDH (6 %), SaS (5,5 %), OĽaNO-NOVA (5,1 %), SMK (5 %), a SME RODINA – Boris Kollár (3,5 %). Do parlamentu by sa v tomto prípade dostala aj SDKÚ-DS so ziskom 3,3 percenta hlasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Kollár