Štátna komisia sa zaoberala otázkami volebnej kampane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 26. januára (WebNoviny.sk) – Na dnešnom zasadnutí sa Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaoberala podaniami, ktoré sa týkali otázok volebnej kampane a financovania politických strán. Po skončení zasadnutia to pre médiá uviedol predseda komisie Eduard Bárány.

Keď sú nám doručené podania týkajúce sa iných otázok, pokiaľ sa dá, postúpime to príslušnému orgánu, napríklad ministerstvu vnútra, ako sa dnes v jednom prípade stalo,“ uviedol Bárány s tým, že išlo o upozornenie na porušovanie pravidiel volebnej kampane. „Pokiaľ ide o otázky financovania volebnej kampane, tak sa snažíme politickým stranám a kandidátom prostredníctvom odpovedí na ich otázky poskytnúť pomoc,“ dodal.

Väčšina otázok sa podľa predsedu komisie týkala aj nového inštitútu tretích strán. Ako objasnil, tretia strana je inštitút nášho volebného práva, pričom to môže byť fyzická alebo právnická osoba, ktorá mieni pôsobiť v prospech alebo neprospech niektorej strany alebo kandidáta a takýmto spôsobom sa zúčastňuje na volebnej kampani. Tretia strana pritom môže na svoje aktivity minúť až 100-tisíc eur, musí sa však zaregistrovať na štátnej komisii a musí mať transparentný účet. Momentálne evidujú asi 50 tretích strán, čo Bárány označil za pomerne veľký počet. „Vznikajú otázky, kto sa môže a kto sa nemôže zaregistrovať. Štátna komisia zatiaľ v tomto smere zaujíma pomerne liberálne stanovisko. Limitom boli, samozrejme, samotné politické strany a kandidáti uchádzajúci sa o mandát poslanca,“ dodal Bárány.

Komisia sa dnes na žiadosť politickej strany Sloboda a Solidarita zaoberala aj otázkou, ktorým dňom začína plynúť siedme volebné obdobie NR SR. Odpovedať na túto otázku však podľa Bárányho nie je úlohou štátnej komisie. „Predovšetkým parlament sám si určuje začiatok a záver svojho funkčného obdobia. V doterajšej praxi vychádzal z termínu volieb, je to prax, ktorú rešpektujem,“ objasnil predseda komisie.

Štátnej komisii prišlo aj podanie týkajúce sa údajného nedodržiavania pravidiel volebnej kampane. „Kontrola v tomto smere prislúcha ministerstvu vnútra, ktoré disponuje prostriedkami na preverenie situácie v teréne,“ povedal Bárány s tým, že išlo o veľké plagáty, respektíve billboardy, ktoré údajne neboli správne označené. Pokiaľ ide o žiadosti niektorých politikov o prideľovanie vysielacích časov v televíznom a rozhlasovom vysielaní počas volebnej kampane na základe žrebu, Bárány tvrdí, že toto je otázka, ktorá „jednoznačne nepatrí štátnej komisii, ale príslušným mediálnym radám,“ vysvetlil Bárány s tým, že touto otázkou sa môžu zaoberať ako poradný orgán len na žiadosť vysielateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia