Strana zelených ponúka enviro témy aj sociálne riešenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strany zelených Slovenska
Zľava: Člen strany Rastislav Velček, volebná líderka Natália Hanulíková, člen strany Ľuboš Michalík a členka strany Mária Tomanová počas tlačovej besedy Strany zelených Slovenska na tému: Predstavenie volebného programu a kandidátov strany. Bratislava, 5. február 2016. Foto: SITA/Urban Klement

BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – Strana zelených Slovenska, ktorá po prvýkrát kandiduje v parlamentných voľbách, ponúka svojim voličom ochranu životného prostredia a rôzne sociálne témy. Ako povedala na tlačovej konferencii v Bratislave volebná líderka strany Natália Hanulíková, na kandidátke má strana 42 ľudí, pričom kandiduje rovnaký počet mužov aj žien. „Náš volebný program je založený na siedmich bodoch pre krajšie a lepšie zelené Slovensko. Ponúkame aj sociálne témy, podporu domácich pestovateľov, výrobcov a farmárov, čím chceme prispieť k zamestnanosti a k zvýšeniu potenciálu, ktorý Slovensko má,“ vysvetlila. Strana zelených Slovenska sa bude 5. marca uchádzať o podporu voličov pod číslom sedem.

Ambíciou strany je stať sa relevantným hráčom na súčasnej politickej scéne. „Našou prioritou je životné prostredie, zamerať by sme sa chceli najmä na využitie obnoviteľných zdrojov, zálohovanie PET fliaš, ale aj presadiť zákaz igelitových tašiek a zmenu, aby boli podnikatelia, ktorí tašky poskytujú, motivovaní dávať papierové alebo kompostovateľné tašky,“ vysvetlila Hanulíková. Strana zelených Slovenska má vo svojom volebnom programe i bod „Máme radi Slovensko“, v rámci ktorého chce podporiť domácich pestovateľov a chovateľov a zvýhodniť ich, s čím súvisí i efektívnejšie využívanie európskych dotácií. Ako volebná líderka strany pokračovala, „taktiež podporujeme cyklistiku, budovanie nových cyklotrás.“ Prioritou strany je i šetriť štátny rozpočet. „Chceli by sme obmedziť počet samosprávnych krajov a taktiež znížiť počet mestských častí v Bratislave a Košiciach. Tiež je pre nás úplne nepredstaviteľné, že Slovensko má ako malá krajina 22-tisíc komunálnych poslancov, takže tento počet by sme chceli zredukovať na polovicu,“ dodala.

Strana vo svojom volebnom programe ponúka i bod, ktorý je venovaný rovnosti rodov. Presadiť by chcela tiež voľnú nedeľu, a teda zatvorené obchody, „aby sme mohli tráviť viac času v prírode alebo sa venovať svojim rodinám“. Členovia strany by chceli podporovať tiež mladé rodiny, ponúknuť prácu dlhodobo nezamestnaným, a to napríklad čistením lesov či upratovaním v obciach. „K našim prioritám patrí tiež podpora ekologickej výchovy v školách, podpora športu, zrušenie herní a hracích automatov v mestách a obciach okrem kúpeľných miest ako aj podpora registrovaných partnerstiev medzi ľuďmi rozdielneho aj rovnakého pohlavia,“ doplnila Natália Hanulíková.

Líderka strany odhadla, že ich predvolebná kampaň nepresiahne sumu 40-tisíc eur. „Naša kampaň je nízkonákladová cez sociálne siete, letáky či printové médiá,“ vysvetlila. Spoluprácu by si vedela predstaviť jedine so stranou, ktorá bude rešpektovať všetky body v ich volebnom programe. „Neustúpime ani z jedného bodu v programe,“ poznamenala Hanulíková. Členmi strany sú odborníci z rôznych oblastí ako právnici, lekári, špecialisti na enviro rezort. „Nie sme štandardná strana. Fungujeme na báze dobrovoľníkov, nemáme hovorcu, nemáme honosné sídlo, je to podľa nás vyhadzovanie peňazí. Sústredíme sa na sieť našich aktivistov,“ povedal člen strany Rastislav Velček. Strana zelených Slovenska chce byť alternatívou pre tých, ktorí nechcú voliť ľavicovú politickú stranu a v pravom spektre nenašli silnú a stabilnú stranu, ktorej by dali svoj hlas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia