Mrva podal podnet na volebnú komisiu, letáky ho radia k SDKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Mrva
Starosta Mestskej časti Bratislava - Vajnory Ján Mrva. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 12. februára (WebNoviny.sk) – Starosta Vajnôr Ján Mrva podal na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán podnet na prešetrenie klamlivých letákov šírených v bratislavských mestských častiach Vajnory a Ružinov. V podnete, ktorý podal vo štvrtok 11. februára, žiada o prešetrenie, kto voči nemu vedie kampaň s cieľom zmiasť potenciálnych voličov a chce potrestanie vinníkov podľa zákona.

Na letáku je použitá jeho fotografia, meno aj poradové číslo na kandidačnej listine, no miesto strany Sieť, za ktorú kandiduje v marcových voľbách do Národnej rady SR, je uvedené logo a slogan SDKÚ-DS („Ja som“). Za SDKÚ-DS Mrva kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2012. Štátnu volebnú komisiu žiada, aby jeho podnet prešetrila a taktiež postúpila Ministerstvu vnútra SR na vyšetrenie v konaní o správnom delikte podľa zákona o volebnej kampani alebo Okresnému úradu Bratislava na konanie o priestupku podľa zákona o volebnej kampani.

Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Termín konania volieb oznámil 12. novembra 2015 predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Po novom, politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli začať volebnú kampaň dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra 2015. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca o 00:00. Politická reklama sa v médiách môže vysielať v čase od 21 dní až do 48 hodín pred voľbami, teda od 13. februára do 3. marca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján MrvaPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana