SaS chce prioritne riešiť ekonomické problémy Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eugen Jurzyca
Zľava: Jozef Rajtár, Jana Kiššová a Eugen Jurzyca.

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Slovensko sa prepadáva v rebríčkoch ekonomickej slobody a konkurencieschopnosti, čoho príčinami sú prevažne vysoká finančná a byrokratická záťaž. Skonštatovali to na pondelňajšej tlačovej besede zástupcovia strany SaS Jozef Rajtár, Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Eugen Jurzyca. Galko dodal, že pokiaľ sa po voľbách dostane strana SaS do vlády, urobí všetko pre to, aby svojimi opatreniami do 100 dní od zostavenia vlády zlepšila ekonomické a podnikateľské podmienky na Slovensku.

Ako uviedol Rajtár, v rebríčku ekonomickej slobody a konkurencieschopnosti Heritage Foundation sa Slovensko prepadlo z 35. miesta v roku 2010 na 50. miesto v minulom roku a v rebríčku Fraser Institute sa prepadlo z 33. miesta v roku 2010 na 47. miesto v roku 2015. Svetové ekonomické fórum zaradilo Slovensko na 67. priečku, čo je najhoršie umiestnenie spomedzi krajín Visegrádskej štvorky, pričom v roku 2010 bolo Slovensko na 47. mieste. V rebríčku Svetovej banky sme na 29. mieste vďaka lepšiemu výberu daní. „Toto sa odráža aj vo vzťahu k OECD, oproti ktorého priemeru máme vyššie daňové a odvodové zaťaženie,“ dodal Rajtár.

Podľa Kiššovej sa podnikateľské prostredie a konkurencieschopnosť zamestnávateľov zhoršujú najmä pre vysokú administratívnu záťaž. To sa prejavuje v daňovej a odvodovej oblasti, no aj v oblasti štátom vynútených služieb a v oblasti legislatívnej a právnej stability. Podnikatelia tak podľa Kiššovej nemajú čas na tvorbu pracovných miest a rozvoj podnikania, lebo sa musia venovať administratívnym úkonom.

Kým v rokoch 2010 až 2012 odchádzalo ročne do zahraničia približne 120 tis. Slovákov, od roku 2012 sa toto číslo postupne zvyšovalo na viac ako 150 tisíc v minulom roku. Jurzyca, ktorý vychádzal z prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska, dodal, že v zahraničí študuje približne 14 % slovenských vysokoškolákov, pričom len 23 % z nich sa chce vrátiť späť na Slovensko. Ako uzavrel Galko, výrazným problémom ekonomickej slobody na Slovensku je aj korupcia. V indexe vnímania korupcie Transparency International sme sa z 31 krajín západnej Európy umiestnili na 27. mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eugen JurzycaJana KiššováJozef RajtárĽubomír Galko
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita