Boris Kollár by nešiel do koalície s pravicou ani s ľavicou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Kollár
Boris Kollár pravicovú vládu podporí, ale na základe zmluvy, a teda, že ju bude v parlamente podporovať, no výmenou za to, že bude musieť podporiť tézy jeho hnutia. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Šéf hnutia Sme rodina – Boris Kollár by po marcových parlamentných voľbách nešiel do koalície s pravicovými stranami ani s ľavicou. Ako ďalej Kollár povedal v relácii V politike na TA3, chce do politiky niečo priniesť a uľaviť ľuďom, pričom to nerobí pre peniaze. Vznik pravicovej vlády síce podporí, no nepôjde s pravicovými stranami do koalície, pretože vidí v pravici politikov, ktorí sú vychovaní na starom systéme.

Kollár chce byť v politike najbližších 10 až 15 rokov

Do koalície by však nešiel ani s ľavicou. „Chcem hájiť tézy, ktoré som ľuďom sľúbil. Nepotrebujem nejakú kostičku, aby som šiel do zlepenca, nepotrebujem ministerstvá či exekutívu,“ vysvetlil.

Pravicovú vládu podporí, ale na základe zmluvy, a teda, že ju bude v parlamente podporovať, no výmenou za to, že bude musieť podporiť tézy jeho hnutia. „Nepotrebujem sa triasť na nejakú korunku z tendríku, nepotrebujem vládnutie. Pravicovú vládu podporím, aby som mohol voličom splniť, čo som im sľúbil. Nechcem však ísť s nimi do vlády,“ priblížil.

Boris Kollár zdôraznil, že pokiaľ by sa vytvorila nejaká kauza, bude prvý, kto bude iniciovať zvolanie schôdze NR SR na odvolanie človeka, ktorý v nej „lieta“. Je to podľa neho silný kontrolný nástroj na pravicu, aby sa správala a konala slušne.

Šéf hnutia si nevie predstaviť spoluprácu ani so Smerom-SD, je pravicovo zmýšľajúci človek, no aj s pravicou sa chce dohodnúť. „Nech ľudia uvidia, že sa takto dá robiť politika,“ poznamenal v relácii. Ako vysvetlil, politici vstupovali do politiky s „holými zadkami“, teraz majú na rukách hodinky za 40-tisíc eur, majú drahé vily, drahé autá. „Ja ich mám pred vstupom do politiky, nepotrebujem peniaze,“ zdôraznil.

V politike chce byť najbližších 10 až 15 rokov a chce, aby ľudia videli, že neklame a nekradne, aby pomohol svojej rodine. Takisto predvolebnú kampaň si financuje sám, vyjde ho na približne 300-tisíc eur. Do politiky vstúpil Boris Kollár z dôvodu, že mu píše svoje príbehy veľmi veľa ľudí, snažil sa im pomáhať individuálne, no v takých rozmeroch to možno vyriešiť len vstupom do politiky. Opozícia by sa mohla podľa neho po nadchádzajúcich voľbách spojiť, bola by potrebná zmena, pričom je presvedčený, že v týchto voľbách sa to prejaví.

Matovič nemá premiérske ambície

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič nemá premiérske ambície, považuje za chybu pravicových strán, že každý by chcel byť predseda či premiér. „Mali by sme byť pokorní a počkať si na výsledky volieb,“ povedal v relácii V politike s tým, že ľudia rozhodnú. Ako pokračoval, „každý, kto sleduje moje kroky v politike vidí, že mi ide o to, aby politici neokrádali svojich voličov“.

Chce byť teda pre nich zárukou toho, že keď budú súčasťou vlády, tá prestane okrádať voličov, čo dnes robí Robert Fico so svojou bandou zlodejov. Matovič si myslí, že je povinnosťou opozičných strán zostaviť reformnú vládu a zodpovedne sa dohodnúť a rozdeliť si úlohy. „Robiť to teraz nepovažujem za dobré,“ poznamenal.

Svoj prínos vidí napríklad v nastavení férových podmienok medzi podnikateľmi a štátom, keďže reálne podnikal. „Vyštudoval som finančný manažment na Univerzite Komenského, už v štvrtom ročníku na vysokej škole som zamestnával dvetisíc ľudí, robil som to viac ako 15 rokov a viem, čo to znamená vytvoriť pracovné miesto, plniť úlohy štátu, dávať ľuďom načas mzdy a adekvátne mzdy. Chcel by som teda pomôcť očistiť podnikateľské prostredie,“ povedal na TA3.

Líder hnutia OĽaNO považuje za najčistejšiu a najmenej skorumpovanú stranu SaS. Práve SaS, OĽaNO a hnutie NOVA sú podľa Matoviča to najčistejšie z pohľadu politiky, no toto spojenie stačiť nebude. „Je mojou povinnosťou rešpektovať voľbu voličov, pretože to je moja zodpovednosť,“ povedal.

Strany ako Sieť či Most-Híd by však mali podľa neho prestať koketovať s myšlienkou, že by mohli ísť do vlády so Smerom-SD. „Opozícia by podľa mňa dokázala udržať vládu. Je na voličovi, či chce, aby jeho hlas skončil v posteli s Robertom Ficom, alebo voliť strany, ktoré hovoria, že s Ficom nepôjdu, ako je SaS či KDH,“ dodal na záver Igor Matovič.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárIgor MatovičRobert Fico